Penggunaan Pelbagai Pemproses dalam Komputer Tunggal

Walaupun penggunaan beberapa pemproses telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, komputer multiprosesor berusia lebih dari 30 tahun. Sejak masa ini, kemampuan mereka berkembang sama seperti pelaksanaannya. PC desktop moden boleh mempunyai satu cip dengan 12 teras pemprosesan. Setiap teras dapat menyelesaikan tugas secara bebas dari yang lain. Menggunakan beberapa pemproses dalam komputer mempunyai banyak kaitan dengan perisian seperti yang dilakukan dengan perkakasan.

Multiprocessing Asimetrik

Pelaksanaan multiprosesan yang paling awal disebut tidak simetri. Jenis pemprosesan ini pada dasarnya adalah dua pemproses yang sama sekali tidak dapat berkongsi sumber. Hasilnya, sistem operasi atau OS yang berasingan diperlukan untuk setiap pemproses. Bentuk multiprosesan ini terutama sesuai untuk aplikasi yang disesuaikan, seperti penghala di mana satu pemproses hanya menangani pemajuan paket sementara yang lain hanya menangani tugas-tugas pentadbiran.

Multiprocessing Simetri

Simetrik adalah bentuk multiprosesan moden yang paling biasa. Dalam contoh ini, satu OS menguruskan sumber semua teras pemprosesan. Program dalam OS tersebut boleh dirancang untuk menggunakan kedua pemproses secara serentak. Begitu juga, banyak program yang berjalan di dalam OS itu boleh diberikan kepada pemproses yang berasingan. Pemproses dalam persekitaran simetri berkongsi bas memori yang sama dan sumber luaran yang lain.

Persediaan Motherboard Berbilang Soket

Model multiprosesan juga mempunyai dua pelaksanaan fizikal. Jenis motherboard serasi multiprosesor pertama dan tertua direka dengan pelbagai soket CPU yang berasingan. Pada masa ini, aplikasi ini terhad kepada papan induk kelas pelayan, seperti barisan Intel Xeon. Papan induk itu sendiri kemudian dibina dengan seni bina yang berkongsi memori antara kedua pemproses, dan juga membolehkan pemproses untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Papan induk ada yang boleh memuatkan sehingga empat soket.

Pelbagai CPU

Sebilangan besar komputer berkemampuan multiprosesan hari ini menggunakan pelaksanaan fizikal yang lain, satu cip multicore. Jenis cip ini sesuai dengan satu soket tetapi mempunyai banyak pemproses di dalamnya, yang dikenali sebagai "core". Keupayaan untuk mengakses memori dan menyebarkan kerja di antara pemproses yang berbeza dibina dalam seni bina pada cip; papan induk hanya menyediakan satu bas untuk kumpulan pemproses itu. Ketumpatan cip bermula dari dua teras pemprosesan hingga 12.