Apa itu Pemasaran Penyelidikan Etnografi?

Penyelidikan pasaran etnografi (EMR) membantu syarikat memahami pengguna dari segi trend budaya, faktor gaya hidup, sikap dan bagaimana konteks sosial mempengaruhi pemilihan dan penggunaan produk. Secara tradisinya, apabila perniagaan ingin menentukan bagaimana perasaan pengguna terhadap produk atau perkhidmatan, mereka menggunakan kumpulan fokus. Kumpulan-kumpulan ini bertemu di sebuah bilik dan membincangkan topik yang ada. Sebaliknya, apa yang dilakukan EMR adalah membuang ruang, membuang tetapan tiruan dan membuka pintu ke dunia nyata. Menggunakan antropologi sebagai asasnya, EMR menggunakan pelbagai teknik dan forum untuk menyampaikan gambaran lengkap mengenai pengguna dan bagaimana produk dan perkhidmatan sesuai dengan kehidupan seharian mereka.

Di Tapak

Sesi penyelidikan etnografi di lokasi berlaku di mana sahaja pengguna menggunakan produk atau perkhidmatan - di restoran, kedai, pejabat atau bahkan kereta. Melakukan penyelidikan berdasarkan tempat membolehkan penyelidik menemu ramah dan memerhatikan semasa tingkah laku dijalankan dan memberi peluang untuk menindaklanjuti soalan yang diperlukan.

Dalam rumah

Sesi EMR di rumah serupa dengan acara di tempat, tetapi terhad kepada persekitaran rumah. Mereka boleh merangkumi satu atau beberapa ahli keluarga, dan sering berlangsung selama beberapa jam. Pengkaji tenggelam dalam persekitaran rumah dan memerhatikan, mengemukakan soalan dan mendengar untuk mendapatkan pandangan mengenai trend, reaksi, masalah pengguna. Pengguna berusaha menyelesaikan dilema berasaskan produk atau perkhidmatan tersebut. Sesi di rumah memberi perniagaan wawasan tentang cara meningkatkan produk, item baru apa yang diperlukan dan bagaimana keperluan berubah mempengaruhi penggunaan.

Maya

Sesi EMR maya dijalankan secara dalam talian dan memerlukan para peserta untuk melaksanakan pelbagai tugas, biasanya dalam jangka waktu beberapa hari atau minggu. Pengguna mungkin diminta untuk menulis esei mengenai topik yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan, memilih gambar atau membuat filem sendiri. Proses rendaman penuh ini dirancang untuk mengungkapkan gambaran 360 darjah mengenai sikap, emosi dan persepsi pengguna.

Rakan Sebaya

Rakan sebaya mencerminkan kumpulan fokus tradisional, di mana banyak pengguna bergabung untuk membincangkan produk atau perkhidmatan, menjawab soalan dan memberi maklum balas. Kedua-dua format berbeza kerana acara pesta rakan sebaya EMR berlangsung di kediaman dan peserta saling mengenali. Suasana santai dan meriah bertujuan untuk memberikan maklum balas dan pandangan yang sebaliknya cenderung tidak muncul. Moderator penyelidik membantu dalam membimbing perbualan, tetapi sebaliknya tetap berada di latar belakang.

Anaylsis Merentas Budaya dan Organisasi

Semakin lama, perniagaan beroperasi di pelbagai sempadan dan dalam budaya yang berbeza-beza. Analisis lintas budaya dan organisasi mengenal pasti halangan yang mungkin dihadapi oleh syarikat induk di negara asing, dan membantu mentakrifkan semula bagaimana budaya atau produk korporat tertentu mungkin perlu diubah untuk kejayaan dan produktiviti maksimum.