Cara Menulis Iklan Pekerjaan

Pencari kerja dapat menyusun ratusan iklan pekerjaan sebelum memutuskan beberapa untuk mengemukakan permohonan. Sekiranya anda ingin pemohon yang berkelayakan menghubungi anda, penting untuk membuat iklan pekerjaan yang sesuai. Anda kemudian boleh menyiarkan iklan anda di salah satu dari pelbagai laman web dan forum pekerjaan pekerjaan. Apabila anda meluangkan masa untuk membuat iklan profesional dan bermaklumat, ini akan meningkatkan peluang anda untuk menarik minat calon yang berkelayakan.

1

Buat tajuk untuk iklan pekerjaan anda yang mengandungi nama jawatan yang ingin anda isi. Sebagai contoh, "Syarikat Kecil Mencari Penjaga Buku Sambilan."

2

Kenalpasti perniagaan anda di awal iklan. Senaraikan nama perniagaan dan juga maklumat latar belakang syarikat anda. Sertakan fakta mengenai produk atau perkhidmatan anda, pelanggan yang anda layani dan misi syarikat anda. Sekiranya anda mempunyai syarikat baru, katakan demikian — memberitahu pembaca bahawa anda mengambil pekerja kecil boleh menarik minat orang yang berpengalaman dalam situasi seperti ini.

3

Berikan penjelasan yang lebih mendalam mengenai jabatan yang diambil oleh syarikat anda, jika ada. Contohnya, jika anda mengupah perunding teknologi maklumat baru, bincangkan pencapaian khusus yang ada dalam rekod teknologi dan apa yang ingin dicapai oleh jabatan tersebut pada masa hadapan.

4

Jelaskan bahawa anda sedang mencari pekerja baru (atau pekerja) untuk membantu anda meneruskan misi perniagaan kecil anda. Senaraikan tajuk rasmi untuk pekerja yang anda cari serta tugas dan tanggungjawab pekerjaan.

5

Sediakan senarai keperluan untuk pekerja ini, termasuk tahap pendidikan, kemahiran, ketersediaan (separuh masa atau sepenuh masa), pengalaman dalam bidang tertentu, kemampuan fizikal (jika berkenaan dengan jawatan) dan kesediaan untuk melakukan perjalanan. Terangkan dengan tepat apa yang mesti ditunjukkan oleh pekerja kepada anda sebagai syarat pertimbangan untuk pekerjaan, seperti portfolio atau senarai rujukan. Bersikap spesifik mungkin untuk mengelakkan diri daripada menerima banyak permohonan daripada pemohon yang tidak berkelayakan.

6

Berikan bahagian mengenai gaji. Sekiranya anda tidak merasa selesa untuk menyenaraikan gaji atau kadar setiap jam untuk kedudukan tersebut, anda boleh menulis "sepadan dengan pengalaman" atau sesuatu yang serupa. Sekiranya anda menawarkan faedah, senaraikannya agar senarai pekerjaan lebih menarik bagi calon yang berkelayakan.

7

Masukkan butiran mengenai proses permohonan anda di akhir iklan pekerjaan. Minta resume dan surat lamaran ringkas. Elakkan menghantar e-mel utama anda atau nombor telefon langsung di iklan, kecuali anda tidak keberatan mengendalikan banyak pertanyaan dengan cara ini. Arahkan pemohon ke nombor faks atau akaun e-mel berasingan yang dikhaskan untuk menerima resume atau pertanyaan melalui e-mel. Berikan pautan ke halaman "mengenai" laman web anda supaya pemohon dapat mengesahkan bahawa anda mempunyai perniagaan yang sah.