Kelebihan & Kekurangan Penjadualan Masa Flex

Penjadualan yang fleksibel bergerak dari waktu perniagaan yang ketat yang berlaku untuk semua pekerja. Majikan sering melaksanakan penjadualan waktu yang fleksibel untuk menampung keperluan individu pekerja dengan lebih baik. Ideanya adalah bahawa pekerja mengalami kepuasan kerja yang lebih tinggi apabila mereka mempunyai kawalan terhadap penjadualan mereka. Pekerja juga lebih mampu menyeimbangkan pekerjaan dan tanggungjawab peribadi mereka apabila penjadualan fleksibiliti dibenarkan. Walaupun waktu lentur menawarkan beberapa kelebihan, ia juga mempunyai beberapa kekurangan.

Perolehan Lebih Rendah

Penjadualan yang fleksibel dianggap bermanfaat bagi beberapa pekerja, terutama mereka yang mempunyai keluarga atau komitmen penting lain seperti pekerjaan kedua. Pekerja lebih mampu menyelesaikan jadual peribadi mereka sendiri. Apabila komitmen peribadi pekerja berubah, fleksibiliti mungkin membolehkannya tinggal di syarikatnya sekarang dengan jadual yang berbeza.

Contohnya, jika ibu bapa pekerja yang tua tiba-tiba memerlukan penjagaan biasa, dia mungkin perlu menyesuaikan jadual kerjanya untuk mengambil alih tugas ibu bapa. Daripada mencari pekerjaan baru dengan waktu yang berlainan, persekitaran penjadualan yang fleksibel memungkinkannya untuk mengubah jadualnya sekarang dan tinggal bersama syarikat.

Peningkatan Kepuasan dan Produktiviti

Di antara kelebihan dan kekurangan, kemampuan untuk memilih tahap tertentu ketika mereka bekerja adalah nilai tambah yang pasti kerana meningkatkan kepuasan kerja bagi banyak pekerja. Fleksibiliti memberi pekerja rasa senang. Mereka juga mungkin merasa lebih dihargai sebagai pekerja. Kakitangan dapat mendasarkan waktu kerja pada waktu yang paling produktif, yang membantu produktiviti keseluruhan syarikat.

Masalah Penjadualan dengan Flex Time

Waktu fleksibel semasa waktu perniagaan teras, di mana pekerja dibenarkan memilih jam mereka sendiri dalam blok teras, dibenarkan oleh 57 peratus perniagaan menurut Kajian Cuti dan Kerja Fleksibel Persatuan Pengurusan Pengurusan Sumber Manusia 2019. Walau bagaimanapun, jika penjadualan tidak dipantau, syarikat mungkin berakhir dengan tempoh pada siang hari tanpa liputan yang mencukupi.

Sekiranya semua orang memutuskan untuk memulakan hari kerja pada pukul 10 pagi, sebagai contoh, tidak ada yang berkeliling untuk menjalankan tugas pagi. Anda mungkin kehilangan panggilan pelanggan atau petunjuk yang berpotensi apabila tidak ada orang yang menguruskan telefon. Walaupun ada orang yang datang lebih awal untuk bekerja, anda mungkin tidak mempunyai cukup orang di pejabat untuk menangani semua tugas yang diperlukan.

Salah satu penyelesaiannya adalah dengan meminta para pekerja untuk memberikan komitmen pada jadual kerja tertentu yang dapat mereka pilih hingga tahap tertentu. Ini membolehkan fleksibiliti, tetapi anda masih mempunyai keteraturan ketika orang masuk untuk memastikan liputan yang tepat tersedia.

Kesukaran Pengurusan

Semasa pekerja membuat jadual yang berbeza, pengurus mungkin sukar untuk melakukan tugasnya. Sekiranya jadual pengurus sangat berbeza dengan beberapa pekerjanya, dia tidak menghabiskan banyak masa untuk mengawasi kerja mereka secara langsung.

Memastikan pekerja menyelesaikan semua tugas yang diperlukan boleh menjadi lebih mencabar. Pengurus juga mungkin menghabiskan lebih banyak masa untuk mengetahui siapa yang berada di pejabat pada masa yang berlainan. Dia mungkin berjuang untuk mengawasi pekerja dan sama ada mereka berada di pejabat pada waktu yang sesuai atau tidak. Kunci kejayaan masa fleksibel adalah memastikan bahawa semua orang memahami peranan dan tujuan mereka, penjadualan laporan dan syarikat pengurusan masa ActiTime.