Bagaimana Saya Boleh Meminta Bayaran?

Memiliki perniagaan kecil sering kali bermaksud bahawa anda berada di atas belas kasihan pelanggan atau pelanggan anda, dan itu benar terutamanya apabila invois jatuh tempo. Banyak pemilik perniagaan membenci idea untuk mengumpulkan dengan bil tertunggak, biasanya kerana prosesnya boleh menjadi tidak menyenangkan jika pelanggan atau pelanggan memutuskan untuk tidak bekerjasama.

Berita baiknya ialah terdapat beberapa langkah yang dapat anda ambil untuk memastikan anda meminta pembayaran dengan cara yang baik tetapi tegas, memotivasi pelanggan anda untuk membuat keuntungan atas apa yang mereka berhutang. Sebelum anda mengambil tindakan, bagaimanapun, anda mesti memastikan bahawa syarikat anda telah menyampaikan produk atau perkhidmatan yang diminta, jika tidak, kekurangan pembayaran mungkin disebabkan oleh ketidakpuasan pelanggan atau pelanggan.

Hantar E-mel Permintaan Pembayaran

E-mel permintaan pembayaran adalah cara yang berkesan untuk memulakan proses pengumpulan pembayaran kerana ini adalah peringatan pembayaran bukan konfrontasi yang sopan dan bukannya mengancam. Anda boleh memuat turun templat pembayaran dari internet dengan melakukan carian Google. Kirimkan e-mel permintaan pembayaran kepada setiap pelanggan atau pelanggan, atau ke bahagian pemprosesan pembayaran.

Mulakan e-mel peringatan pembayaran dengan menyatakan harapan anda bahawa pelanggan anda menerima dan menikmati produk atau perkhidmatan yang diminta. Pada perenggan kedua, tulis bahawa anda melampirkan invois untuk produk atau perkhidmatan. Sebagai contoh, jika anda memiliki syarikat perisian komputer, anda boleh menulis, "Halo John, saya harap kakitangan anda menikmati perisian perkhidmatan pelanggan yang anda beli dari syarikat kami. Ia adalah keseronokan untuk memenuhi keperluan anda. Lampirkan, sila dapatkan invois terakhir untuk produk. Jumlah yang perlu dibayar adalah $ 1,500. Anda boleh membayar dengan kad kredit, kad debit, cek elektronik atau PayPal. Saya telah memasukkan pautan yang membawa anda terus ke halaman pembayaran kami. Beritahu saya jika anda mempunyai sebarang soalan yang boleh saya jawab. Salam, dan saya harap dapat berniaga dengan anda lagi. "

Kuncinya adalah memastikan perkara tetap pendek dan manis dan mendorong pelanggan dengan lembut untuk membuat pembayaran lewat pembayaran.

Susulan E-mel Permintaan Pembayaran

Sekiranya anda tidak mendapat maklum balas daripada pelanggan dalam masa dua minggu, anda harus menghantar e-mel kedua. Perbezaan dengan peringatan pembayaran kedua ini adalah bahawa walaupun anda masih mahu mesej tetap mesra, anda harus mempunyai nada yang lebih tegas. Anda boleh menemui templat pembayaran dalam talian yang sesuai untuk tugas ini.

Kuncinya adalah untuk menyatakan kepercayaan anda bahawa pelanggan sibuk dan hanya mengabaikan e-mel pertama anda, di samping memberikan amaran lembut mengenai akibat yang lebih serius. Sebagai contoh, anda boleh menulis, "Saya yakin anda sibuk jadi saya hanya ingin menghantar peringatan kedua kepada anda mengenai pembayaran tertunggak untuk produk perisian perkhidmatan pelanggan yang anda beli dari syarikat kami. Terdapat bayaran lewat yang akan dikenakan dalam dua minggu, jadi saya ingin membantu anda mengelakkan caj tambahan itu. Lampirkan, sila dapatkan salinan invois akhir dan salinan e-mel asal saya. Berharap untuk mendengar daripada anda tidak lama lagi."

Membuat panggilan telefon

Dalam beberapa keadaan, kedua-dua e-mel yang anda tulis menggunakan templat pembayaran tidak akan menghasilkan respons. Pada ketika ini, anda mesti menghubungi pelanggan secara langsung untuk meminta pembayaran. Ini mungkin kelihatan menakutkan, tetapi sangat serupa dengan proses yang anda ambil semasa menulis e-mel.

Kenali diri anda kepada pelanggan atau wakil pemprosesan pembayaran, beri tahu orang itu bahawa anda telah menghantar beberapa e-mel untuk pembayaran tanpa respons dan tanyakan apakah e-mel tersebut diterima. Sekiranya orang tersebut mengatakan bahawa tidak ada e-mel yang diterima, anda boleh menyampaikan kandungan e-mel tersebut. Sekiranya orang tersebut mengatakan e-mel telah diterima, anda boleh mendapatkan pembayaran melalui telefon, atau mendapatkan tarikh dan kaedah pembayaran yang tegas. Tetap tenang sepanjang panggilan dan ingat bahawa tujuan anda adalah untuk menjaga segala sesuatu yang ringan dan ramah, yang memaksimumkan peluang anda untuk mendapatkan apa yang anda berhutang.