Cara Menyelaraskan Pelbagai Bingkai di Photoshop

Sekiranya anda telah menggunakan panel Garis Masa Photoshop untuk membuat bingkai animasi, anda boleh menggunakan trik cepat untuk menyesuaikan beberapa bingkai sekaligus. Ini dapat menjimatkan masa anda jika animasi anda mengandungi puluhan, ratusan atau ribuan bingkai. Lapisan penyesuaian Photoshop menjadikannya mungkin, dan anda boleh menggunakannya untuk melakukan segalanya dari mengasah semua bingkai dalam animasi hingga menerapkan penapis kesan kepada mereka.

1

Lancarkan Photoshop dan buka dokumen yang mempunyai bingkai animasi. Klik "Window" diikuti oleh "Timeline" untuk memaparkan tetingkap Timeline jika tidak dibuka. Klik anak panah di sebelah "Buat Garis Masa Video" dan pilih "Buat Animasi Bingkai." Tetingkap Timeline memaparkan bingkai animasi anda dan nombor bingkai muncul di atas setiap bingkai.

2

Tekan "F7" untuk membuka panel Lapisan jika tidak kelihatan. Panel Layers menunjukkan lapisan yang berkaitan dengan bingkai tetingkap Timeline. Setiap bingkai di tetingkap Timeline mempunyai lapisan yang sesuai.

3

Klik butang "New Fill or Adjustment Layer" di bahagian bawah panel Lapisan dan pilih jenis penyesuaian yang ingin anda buat pada bingkai anda. Contohnya, jika anda ingin menjadikannya lebih cerah, klik pilihan menu "Brightness / Contrast". Photoshop menambah lapisan penyesuaian baru ke panel Lapisan.

4

Seret lapisan penyesuaian ke bahagian atas panel Lapisan sehingga berada di atas lapisan lain. Klik lapisan pelarasan untuk memilihnya untuk membuka tetingkap Properties yang membolehkan anda menyesuaikan sifat lapisan. Sebagai contoh, jika anda memilih lapisan penyesuaian Brightness Contrast, tetingkap Properties memaparkan slaid yang membolehkan anda menyesuaikan nilai kecerahan dan kontras.

5

Lakukan penyesuaian yang anda perlukan di tetingkap Properties dan semak kerangka masa. Anda akan melihat bahawa Photoshop menerapkan penyesuaian anda pada semua bingkai. Sekiranya anda mengurangkan kecerahan di tetingkap Properties, semua bingkai di tetingkap Garis Masa akan menjadi lebih gelap.