Perbezaan Antara Artikel Pemerbadanan dan Peraturan

Sekiranya syarikat anda adalah bangunan, artikel penggabungan akan menjadi asas konkrit. Peraturan undang-undang adalah struktur yang dibina berdasarkan kontrak. Artikel anda menubuhkan syarikat anda dengan mendaftarkan maklumat asas dengan negeri. Peraturan perundangan memperincikan bagaimana syarikat anda beroperasi dan selalunya jauh lebih kompleks. Beberapa negeri mungkin menetapkan nama yang berbeza untuk artikel tersebut, seperti menyebutnya piagam.

Menulis Artikel

Undang-undang negeri menetapkan syarat-syarat yang perlu diliputi oleh artikel korporat. Setiap negeri membuat keperluannya sendiri, walaupun ada yang cukup umum:

  • Nama syarikat dan alamat utama.
  • Tujuan korporat. Ini tidak perlu spesifik -

    "mudah untuk melakukan aktiviti yang sah" boleh diterima dan memberi anda fleksibiliti. Nama dan alamat ejen berdaftar anda, yang menerima dokumen undang-undang untuk syarikat tersebut.

Merangka Peraturan

Undang-undang negeri biasanya memberi syarikat lebih banyak kelonggaran dalam menulis peraturan perundang-undangan. Delaware, misalnya, mengatakan bahawa anda boleh menulis peraturan apa pun yang anda mahukan selagi tidak bertentangan dengan undang-undang atau dengan apa-apa dalam artikel korporat. Peraturan perundang-undangan anda mungkin mempunyai maklumat yang lebih terperinci daripada piagam anda:

  • Bagaimana anda memilih pengarah korporat?
  • Bagaimana anda membuang pengarah?
  • Apakah prosedur untuk mesyuarat dewan dan mesyuarat pemegang saham?
  • Tugas dan kewajipan pegawai korporat seperti CEO atau CFO.
  • Bagaimana anda membayar pegawai dan pengarah anda?
  • Bagaimana pengarah membuat keputusan di antara mesyuarat?

Undang-undang undang-undang boleh lebih terperinci atau ramping sesuai dengan keperluan anda. Sebilangan besar syarikat tidak memasukkan apa-apa peraturan perundangan yang mereka bahas dalam artikel. Sekiranya anda mengulangi sendiri, anda mesti mengemas kini artikel setiap kali anda menukar peruntukan pendua dalam peraturan perundang-undangan. Jika tidak, kedua-dua dokumen tersebut akan bertentangan.

Keperluan Rekod Rasmi

Setelah anda menyusun artikel korporat, anda menyerahkannya ke negeri berserta yuran pemfailan anda. Bayaran berbeza mengikut negeri. Sekiranya anda menubuhkan syarikat bukan untung, negara mungkin mengenakan yuran yang lebih kecil daripada jika matlamat anda adalah memperoleh keuntungan. Sebaik sahaja anda memfailkan, artikel tersebut adalah sebahagian daripada rekod awam.

Anda tidak menyerahkan peraturan perundangan ke negeri ini. Mereka tidak tersedia untuk umum melainkan anda membagikannya. Contohnya, pelabur berpotensi mungkin berkeras untuk melihat peraturan sebelum mereka menyerahkan wang tunai.

Membuat Perubahan pada Peraturan dan Artikel

Satu perbezaan besar antara artikel dan undang-undang kecil adalah bagaimana anda mengubahnya. Untuk meminda piagam, anda harus mematuhi apa sahaja kehendak negeri anda.

Di beberapa negeri, misalnya, anda harus mengadakan mesyuarat pemegang saham untuk membuat perubahan. Pengarah korporat mempunyai lebih banyak kebebasan untuk meminda peraturan perundangan tanpa suara pemegang saham rasmi. Biasanya, anda pasti ingin menjelaskan proses pindaan dalam undang-undang kecil itu sendiri.

Original text