Apakah Elemen Budaya Korporat yang Kuat?

Budaya korporat adalah sekumpulan kepercayaan yang dimiliki oleh organisasi dan mempengaruhi setiap bidang perniagaan. Sekiranya anda memulakan perniagaan atau menjalankan perniagaan yang sudah ada, budaya yang dimilikinya sangat penting untuk kejayaan keseluruhan syarikat anda. Beberapa elemen menyumbang kepada budaya korporat yang kuat.

Misi yang jelas

Salah satu elemen budaya organisasi yang kuat adalah misi dan tujuan yang jelas. Apabila syarikat mempunyai pernyataan misi yang jelas dan semua orang di syarikat memahaminya, ini adalah tanda budaya yang berpotensi kuat. Banyak syarikat yang berjaya mengetahui apa yang ingin mereka capai dan bergerak ke arah yang jelas. Tanpa pernyataan misi panduan seperti ini, syarikat sering berjuang untuk mencari identiti dan mungkin tidak memisahkan diri dari pesaing, kata Beryl Cos. ' Ketua Pegawai Eksekutif Paul Spiegelman dalam artikel di laman web Inc.

Hormat

Satu lagi tanda budaya korporat yang kuat adalah rasa hormat di kalangan pekerja. Pengurusan atasan perniagaan harus memperlakukan pekerjanya yang rendah dengan rasa hormat dan berusaha untuk membuat mereka bahagia dalam pekerjaan mereka. Apabila pekerja merasa dihormati oleh pihak pengurusan, mereka cenderung berprestasi lebih baik dan terus aktif dalam pekerjaan mereka. Apabila pekerja dan pengurus tidak menghormati satu sama lain, ini boleh menyebabkan budaya kacau-bilau yang mempunyai kadar perolehan yang tinggi, menurut JRS Consulting.

Komunikasi Padu

Satu lagi topik biasa yang terdapat di syarikat yang mempunyai budaya organisasi yang kuat adalah komunikasi yang mantap. Ini bermaksud bahawa eksekutif peringkat atas bebas berkomunikasi dengan pekerja peringkat rendah dan sebaliknya. Syarikat-syarikat ini sering melaksanakan dasar komunikasi terbuka dengan pekerja mereka. Apabila syarikat mempunyai komunikasi yang baik antara pekerjanya, ia sering dapat mengelakkan konflik kerana pekerja bekerja melalui masalah yang mungkin mereka alami. Syarikat yang tidak telus dan tidak menyebarkan maklumat dengan baik kepada semua orang mungkin mengalami kesukaran untuk terus berniaga.

Prestasi Terunggul

Walaupun ini tidak selalu berlaku, banyak syarikat dengan budaya yang kuat juga cenderung memberikan hasil yang unggul. Apabila budaya kuat, ia membawa kepada pekerja yang bahagia dan pengurus yang bahagia. Apabila komunikasi kuat, ia membantu jabatan dan pekerja bekerjasama dengan lebih baik. Dengan faktor-faktor ini, banyak syarikat berprestasi lebih baik dan memberikan hasil yang lebih baik, kata Adam Zuckeiman dari International Survey Research. Mereka menghasilkan produk dengan kualiti lebih tinggi dan menghasilkan pada kadar yang lebih tinggi daripada produk yang mempunyai budaya yang lemah.