Apakah Perbezaan Antara Objektif Strategik & Objektif Strategik?

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda harus tahu bagaimana menetapkan matlamat perniagaan dan mencapainya. Nampaknya sukar untuk mengukur kemajuan anda, tetapi anda boleh menggunakan beberapa teknik untuk membantu anda. Ketahui perbezaan antara tujuan dan objektif dalam memilih strategi untuk kejayaan perniagaan dan anda akan lebih mudah untuk mengesan pencapaian anda.

Matlamat Strategik

Tujuan strategik merangkumi tujuan besar yang ingin anda capai melalui strategi anda. Ini termasuk perkara seperti memperoleh sebahagian besar pangsa pasar, mencapai kadar produktiviti 90 peratus kapasiti atau memiliki kemudahan anda dan bukannya menyewanya. Matlamat besar ini memerlukan masa untuk dicapai dan akan menempatkan perniagaan kecil anda secara strategik untuk mengekalkan pertumbuhan dan keuntungan.

Objektif Strategik

Objektif strategik perniagaan kecil anda memperincikan langkah kecil untuk tujuan anda. Langkah-langkah kecil ini menjadi strategi anda untuk mencapai tujuan anda yang lebih besar. Sebagai contoh, jika tujuan anda adalah untuk memperoleh sebahagian besar bahagian pasaran, objektif anda mungkin: mengurangkan harga sambil mengekalkan margin keuntungan yang berpatutan, menawarkan potongan kepada pelanggan yang beralih ke produk anda dan mengiklankan keuntungan yang lebih besar dari produk anda. Apabila anda mencapai objektif strategik ini, anda mungkin lebih dekat dengan tujuan anda untuk merebut sebahagian besar bahagian pasaran.

Cara Menggunakan Tujuan untuk Menetapkan Objektif

Matlamat anda dapat membantu anda menetapkan objektif. Anda harus belajar bagaimana merancang kebelakang. Mulakan dengan membayangkan bahawa perniagaan anda telah mencapai tujuan. Kemudian bayangkan langkah sebelum anda mencapai tujuan. Bayangkan langkah tepat sebelum langkah itu dan seterusnya. Ini menjadi senarai objektif strategik anda.

Mengukur Kemajuan Anda

Cara terbaik untuk mengukur kemajuan anda adalah dengan menetapkan tarikh untuk objektif anda. Pilih tarikh di mana anda ingin mencapai setiap objektif anda. Ini akan membantu anda menilai sama ada anda maju tepat pada masanya dengan objektif perniagaan anda.