Strategi Pembezaan Harga

Strategi penetapan harga yang kuat dan berkesan memanfaatkan kedudukan syarikat dan penawaran produk untuk memaksimumkan keuntungan. Strategi penetapan harga yang berbeza membolehkan syarikat menyesuaikan harga berdasarkan pelbagai situasi atau keadaan. Variasi harga datang dalam pelbagai bentuk, dari potongan harga untuk kumpulan orang tertentu hingga kupon atau potongan harga untuk pembelian. Pengetahuan mengenai perbezaan harga membolehkan anda menentukan apakah strategi ini adalah kemungkinan bagi syarikat anda.

Asas

Strategi penetapan harga berbeza bermaksud pelanggan tertentu membayar lebih sedikit untuk produk yang sama daripada yang dibayar orang lain. Teknik ini berfungsi untuk perkhidmatan, bayaran masuk, restoran dan produk. Sifat penetapan harga berbeza secara amnya mengelakkan konflik atau perasaan perlakuan tidak adil oleh mereka yang tidak layak mendapat potongan harga. Potongan harga boleh datang dalam bentuk potongan sementara atau harga tetap yang tetap untuk sekumpulan orang tertentu. Dalam situasi lain, harga mungkin bermula tinggi untuk semua orang dan secara beransur-ansur menurunkan semakin lama produk tersebut berada di pasaran. Ini sering dilihat dalam elektronik apabila model yang lebih baru tersedia.

Jenis-Jenis

Satu pilihan diskaun adalah memberi harga yang lebih rendah kepada orang-orang dari kumpulan tertentu. Contohnya ialah diskaun warga emas atau pelajar untuk kemasukan ke muzium atau kemudahan hiburan. Pilihan ini biasanya diterima dengan baik oleh orang lain yang tidak memenuhi syarat kerana kumpulan sasaran biasanya dianggap berpendapatan rendah dan layak mendapat potongan harga. Contoh yang serupa adalah mendasarkan kos pada tahap pendapatan, seperti pengurangan kos doktor bagi mereka yang memenuhi garis panduan berpendapatan rendah.

Penurunan harga boleh datang dalam bentuk potongan besar atau penggabungan beberapa perkhidmatan atau barang dari syarikat anda. Sebagai contoh, harga asas anda mungkin berlaku untuk pembelian satu hingga lima unit, sementara potongan 10 peratus berlaku untuk enam atau lebih unit. Contoh lain dari perbezaan harga adalah membenarkan sesiapa sahaja menerima potongan harga sekiranya mereka ingin mendapatkan kupon, mengisi borang rebat atau menunggu penjualan.

Kebaikan

Menawarkan diskaun membolehkan syarikat anda berkembang kepada pelanggan yang mungkin tidak membeli produk anda. Harga yang lebih rendah menjadikan perniagaan anda lebih menarik untuk kumpulan yang anda sasarkan. Jualan keseluruhan syarikat meningkat kerana pangkalan pelanggan yang berkembang ini. Sekiranya strategi seperti kupon, penjualan atau rebat digunakan, potongan awal memberi peluang kepada pelanggan baru untuk mencuba produk tersebut. Sekiranya mereka suka apa yang mereka alami, mereka mungkin terus membeli produk dengan harga penuh apabila diskaun tidak lagi tersedia.

Kekurangan

Keuntungan anda dari potongan jualan kerana anda tidak akan menerima jumlah penuh yang biasanya anda kenakan. Untuk harga yang lebih rendah tetap seperti diskaun senior atau kadar pelajar yang lebih rendah, ini bermaksud keuntungan yang lebih rendah berterusan dari masa ke masa. Sekiranya harga akhirnya naik setelah penjualan atau berakhirnya tawaran kupon, anda mungkin kehilangan pelanggan baru yang tidak mampu membayar harga penuh. Sekiranya produk fizikal dibeli, seseorang yang memenuhi syarat dengan harga potongan yang ketara dapat berbalik dan menjualnya kepada orang lain dengan harga yang lebih tinggi. Ini membolehkan pengguna mendapat keuntungan dari produk anda tanpa syarikat anda menerima wang.