Mengapa Keluk Hasil Marginal Di Bawah Keluk Permintaan dalam Monopoli?

Monopoli adalah perkara biasa dalam perniagaan. Sekiranya anda menawarkan produk atau perkhidmatan yang tidak dimiliki oleh orang lain, maka anda memiliki monopoli. Pada waktunya, pesaing mungkin akan bertujuan untuk menyamai atau memperbaiki inovasi anda, dan kedudukan monopoli anda akan dihapuskan. Tetapi semasa anda berada dalam posisi sebagai peneraju pasaran, penting untuk memahami bagaimana monopoli anda menentukan keluk permintaan anda dan mengapa keluk hasil marginal anda akan selalu lebih rendah daripada keluk permintaan anda.

Keluk Permintaan

Hukum permintaan, prinsip asas ekonomi, mengatakan bahawa seiring dengan kenaikan harga sesuatu, permintaan akan menurun. Sebaliknya, ketika harga turun, permintaan meningkat. Digambarkan pada grafik, ini membentuk apa yang disebut keluk permintaan. Paksi menegak grafik adalah harga yang dikenakan untuk item; paksi mendatar adalah kuantiti yang dijual. Keluk permintaan khas meleret ke bawah dari kiri atas, di mana harga tinggi bermaksud permintaan rendah, ke kanan bawah, di mana harga rendah menimbulkan permintaan tinggi. Setiap barang atau perkhidmatan mempunyai keluk permintaannya sendiri.

Situasi Monopoli

Apabila anda mempunyai monopoli terhadap sesuatu, anda tidak mempunyai persaingan langsung. Anda boleh menetapkan harga yang anda mahukan, dan keluk permintaan untuk kebaikan atau perkhidmatan anda memberitahu anda berapa banyak yang akan anda jual. Sekiranya anda ingin menjual lebih banyak, anda harus menjatuhkan harga - atau memberikan semacam rebat, kupon, diskaun atau tawaran istimewa yang mempunyai kesan menurunkan harga. Sekiranya anda menaikkan harganya, sementara itu, anda akan menjual lebih sedikit. Sebaliknya, dalam pasaran yang kompetitif, tidak ada syarikat yang dapat menentukan harga; anda mungkin harus menandingi harga pesaing dan bersaing dengan perkhidmatan atau kualiti.

Contohnya

Anggaplah anda memiliki mesin basuh kereta dan mempunyai beberapa rawatan khas yang menjadikan kereta tidak bersih selama seminggu. Anda mempatenkan rawatan itu, jadi anda satu-satunya yang dapat menawarkannya. Melalui percubaan dan kesilapan, anda dapati bahawa jika anda mengenakan bayaran $ 5, anda menjual 10 rawatan seminggu. Sekiranya anda mengurangkan harganya menjadi $ 4,95, anda akan menjual 11 rawatan seminggu. Sekiranya anda mengenakan bayaran $ 4.90, anda akan menjual 12 minggu. Pada harga $ 4,75, anda akan menjual 13. Dan pada $ 4,65, anda akan menjual 14. Seperti kebanyakan keluk permintaan, yang satu ini bukan garis lurus pada grafik, tetapi ia tetap condong ke bawah dari kiri ke kanan.

Pendapatan marginal

Hasil marginal adalah pendapatan tambahan yang anda peroleh dengan setiap penjualan tambahan. Katakan anda mengenakan bayaran $ 5 untuk rawatan tanpa spot, dan anda menjual 10 daripadanya seminggu, dengan jumlah pendapatan $ 50. Sekiranya anda ingin menjual 11 rawatan minggu depan, anda mesti menjatuhkan harganya kepada $ 4,95. Harga itu akan dikenakan untuk semua rawatan yang anda jual minggu depan - bukan hanya yang ke-11. Oleh itu, anda akan menjual 11 rawatan dengan harga $ 4,95 setiap satu, atau $ 54,45. Dengan memperoleh satu jualan tambahan, anda akan memperoleh pendapatan baru sebanyak $ 4,45, jadi pendapatan marginal untuk penjualan ke-11 adalah $ 4,45. Sekiranya anda ingin meningkatkan penjualan pada minggu berikutnya dari 11 hingga 12, anda mesti menurunkan harganya sekali lagi, kepada $ 4,90. Sekali lagi, harga yang lebih rendah itu berlaku untuk semua 12 penjualan - 12 kali ganda $ 4.90 adalah $ 58.80, jadi pendapatan marginal untuk penjualan ke-12 adalah $ 4.35.

Keluk Marginal

Anda boleh merancang keluk pendapatan marginal anda pada grafik yang sama dengan keluk permintaan anda. Untuk 11 penjualan, keluk permintaan menunjukkan harga $ 4,95 - tetapi pendapatan marginal dari penjualan ke-11 adalah $ 4,45. Untuk 12 penjualan, keluk permintaan menunjukkan harga $ 4.90 - tetapi hasil marginal dari penjualan ke-12 adalah $ 4.35. Untuk monopoli, keluk pendapatan marjinal lebih rendah pada grafik daripada keluk permintaan, kerana perubahan harga yang diperlukan untuk mendapatkan penjualan berikutnya berlaku tidak hanya untuk penjualan berikutnya tetapi untuk semua penjualan sebelum itu.