Adakah Pemformatan Memadamkan Keseluruhan Pemacu Keras?

Semasa membuang cakera keras lama, adalah penting untuk memastikan bahawa tidak ada data syarikat yang berada dalam pemacu untuk dicari dan dieksploitasi oleh seseorang. Salah satu cara untuk menghapus data adalah dengan memformat pemacu, menggunakan perintah yang sama yang akan anda gunakan untuk menyiapkan pemacu untuk pemasangan sistem operasi baru. Walaupun pemacu berformat tampak kosong, namun, data yang digunakan untuk tinggal di sana mungkin dapat dipulihkan, diberikan alat yang tepat.

Penghapusan

Memformat pada dasarnya adalah proses yang sama dengan menghapus fail pada cakera keras, kecuali anda memadamkan setiap fail sekaligus. Apabila anda memadam fail, sistem tidak benar-benar memusnahkan data, ia hanya menandakan ruang pada cakera sebagai "tersedia." Pada kali berikutnya anda menyalin fail ke pemacu, sistem akan mencari ruang pertama yang tersedia yang tidak diambil oleh data langsung dan mula menulis fail di sana. Oleh itu, sehingga sistem benar-benar menimpanya, ia tetap berada di cakera dan mungkin dapat dipulihkan.

Pantas vs Penuh

Satu kesalahpahaman umum adalah bahawa format "cepat" hanya menandakan ruang sebagai tersedia, sementara format "penuh" benar-benar menghapus data. Fakta bahawa format penuh memerlukan masa yang lebih lama daripada format cepat nampaknya memperkuat kepercayaan ini. Pada hakikatnya, kedua-dua jenis pemformatan itu hanya menandakan ruang sebagai tersedia, sementara format penuh memaksa sistem untuk memeriksa setiap sektor yang ada dalam kesilapan. Walaupun format penuh adalah yang terbaik jika anda merancang untuk menggunakan semula pemacu, dari segi penghapusan data, kedua-dua pilihan adalah setara.

Pemulihan

Pengekstrakan data dari cakera keras yang diformat memerlukan utiliti yang dapat memeriksa sisa data yang ditinggalkan oleh proses penghapusan. Prosesnya sangat bergantung pada seberapa terpecahnya pemacu sebelum pemformatan, kerana jika data untuk setiap fail tersebar di seluruh cakera, akan lebih sukar untuk menyusun kembali kepingan menjadi satu file yang koheren. Walaupun salah satu daripada banyak utiliti percuma dan shareware tidak dapat mengekstrak data yang mencukupi dari cakera untuk memasang kembali fail, pakar pemulihan data mungkin dapat mengumpulkan maklumat yang dapat digunakan dengan mencari secara manual melalui ruang data yang diformat.

Pembuangan Cakera

Sekiranya anda benar-benar ingin menjadikan data pada cakera keras tidak dapat dipulihkan, anda perlu mengganti ruang dengan data baru. Utiliti penghapusan cakera dapat mengisi pemacu dengan satu atau nol, atau hanya menulis data rawak berulang kali sehingga cakera penuh sepenuhnya. Walaupun terdapat kaedah teoritis untuk mengekstrak data yang ditimpa dari cakera keras, satu pas dengan program penghapusan cakera sudah cukup untuk mengelakkan sebilangan besar pencari data memulihkan apa-apa yang berguna. Sekiranya syarikat anda menangani data sensitif atau penting, anda boleh memilih beberapa pas hanya untuk memastikan pemusnahan data lengkap.