Cara Memeriksa Kesahan Insurans Liabiliti

Insurans liabiliti adalah perlindungan penting bagi perniagaan kecil, tetapi perlindungan anda sama baiknya dengan syarikat insurans anda. Insurans liabiliti am komersial merangkumi anda dan perniagaan anda sekiranya anda disaman. Sekiranya syarikat insurans itu penipuan atau mempunyai aset yang tidak mencukupi untuk membayar tuntutan, anda mungkin tidak akan mengetahui sehingga anda memberitahu syarikat insurans anda mengenai tuntutan tersebut. Periksa kesahihan syarikat sebelum anda menandatangani kontrak atau membuat pembayaran.

1

Periksa laman web insurans negeri untuk mengetahui sama ada ejen itu berlesen. Negara-negara seperti California mempunyai pangkalan data lesen, di mana anda boleh memeriksa mengikut nama atau nombor lesen. Negeri lain memberikan nombor telefon untuk bahagian insurans untuk bantuan atau pertanyaan.

2

Hubungi pesuruhjaya insurans negeri atau jabatan insurans anda untuk mendapatkan maklumat mengenai syarikat yang berlesen untuk menjual polisi di negeri ini. Amerika Syarikat mengatur penanggung insurans dan mempunyai nombor bantuan telefon atau alamat e-mel yang tersedia untuk orang ramai.

3

Cari syarikat insurans dengan nama di pangkalan data negeri untuk memeriksa kesahan, aduan pelanggan dan aset. Ejen sering menulis liputan di bawah beberapa syarikat yang berbeza, dan nama syarikat yang tepat adalah penting untuk maklumat yang tepat.

4

Kaji tahap kekuatan kewangan syarikat insurans di laman web AM Best. Syarikat penilaian bebas ini menilai kemampuan kewangan penyedia untuk memenuhi tanggungjawab insurans.