Cara Memformat Laman Web

Laman web yang berkesan mesti menyampaikan kandungan kepada pembacanya melalui pemformatan yang menarik. Pemformatan yang buruk boleh menjadikan laman web tidak menarik atau bahkan tidak dapat dibaca. Dengan Hypertext Markup Language (HTML), anda dapat mengawal pemformatan laman web sehingga kelihatan seperti yang anda mahukan. Selanjutnya, Cascading Style Sheets (CSS) membolehkan anda memformat laman web menggunakan helaian gaya luaran. Teknik ini berguna jika anda ingin menerapkan gaya yang sama ke beberapa halaman di laman web anda.

Pemformatan HTML

1

Buat jadual untuk meletakkan pelbagai elemen halaman Web anda. Gunakan a

tag untuk memulakan jadual itu sendiri. Gunakan tag untuk memulakan baris jadual, dan a

Original text


untuk membuat sel data jadual dalam barisan. Sel data jadual biasanya boleh dianggap sebagai lajur jadual. Untuk meletakkan elemen anda dengan secukupnya, bereksperimen dengan parameter ketinggian, lebar, padding dan jarak setiap baris dan sel data.

2

Tambahkan kesan teks dan gaya fon dalam tag untuk elemen yang mengandungi teks. Contohnya, jika anda ingin memformat teks dalam elemen perenggan:

Ini akan menjadikan isi perenggan dalam fon Comic Sans.

3

Tambahkan latar belakang ke seluruh laman web anda dalam tag, dengan menggunakan atribut bgcolor. Sebagai contoh:

Ini menjadikan latar belakang keseluruhan halaman dalam warna mawar.

CSS dan Helaian Gaya Luar

1

Buka dokumen teks baru di Notepad.

2

Format setiap elemen dalam dokumen baru anda. Gunakan tag elemen diikuti dengan tanda kurung terbuka untuk memperkenalkan gaya untuk elemen tersebut. Sebagai contoh:

p {

font-family: "komik sans ms";

latar-warna :: # CC3366;

}

Setiap perenggan dalam dokumen HTML anda akan mempunyai font Comic Sans dan memiliki warna latar mawar.

3

Gunakan ID atau kelas jika anda ingin memperkenalkan gaya yang akan digunakan di pelbagai jenis elemen atau dalam kes individu. ID hanya dapat digunakan sekali, dan diperkenalkan dengan simbol "#". Kelas boleh digunakan berkali-kali, dan dilambangkan dengan tanda "." simbol. Sebagai contoh:

comikrose {

font-family: "komik sans ms";

latar-warna :: # CC3366;

}

Kelas ini membolehkan anda menggayakan elemen dengan Comic Sans dan latar belakang mawar di mana sahaja anda memanggil kelasnya. Contohnya, dalam kod HTML untuk halaman anda,

menggayakan perenggan seperti yang dijelaskan.

4

Pautan ke helaian gaya luaran di bahagian kod HTML anda. Sebagai contoh:

.

Ini memaut ke helaian gaya luaran yang disebut pagestyles.css.

Copyright booster-academy-grenoble.com 2022