Bagaimana Memulakan Syarikat Perisian di India

Sebelum ini, syarikat perisian di India terutamanya merangkumi anak syarikat organisasi multinasional. Organisasi perisian permulaan di negara ini mengikuti pertumbuhan industri IT. Usahawan dan institusi yang ingin memulai sebuah syarikat perisian di India harus mengikuti beberapa syarat dan prosedur, yang ditentukan oleh peraturan perusahaan India, termasuk peruntukan mengenai usaha perniagaan dalam sektor IT. Keperluan lain mungkin bergantung pada skala dan jangkauan perkhidmatan perniagaan.

1

Tulis rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan untuk syarikat perisian mesti mengandungi keterangan mengenai teknologi dan kepakaran yang akan digunakan oleh syarikat anda untuk mengembangkan perisian. Berikan penerangan terperinci mengenai pasaran khusus anda, kerana jenis perisian yang anda kembangkan berkaitan langsung dengan pelanggan anda. Sebagai contoh, jika anda memilih untuk mengembangkan perisian untuk kegunaan perubatan, pasaran anda adalah bidang perubatan, dan anda mesti memberikan penerangan mengenai industri ini dan juga syarikat lain yang menghasilkan perisian yang serupa.

2

Pilih organisasi atau struktur perniagaan anda. Menurut maklumat yang diberikan oleh laman web kerajaan India, jika syarikat anda memerlukan pekerja dengan kemahiran dan pengetahuan teknikal tertentu, struktur terbaik untuk perniagaan anda mungkin merupakan perkongsian. Walau bagaimanapun, ukuran syarikat perisian anda dan sama ada anda berhasrat untuk memberikan perkhidmatan di seluruh negara, atau hanya untuk komuniti tempatan anda, adalah dua faktor yang mempengaruhi jenis organisasi yang anda pilih. Sekiranya anda memilih untuk fokus pada industri perisian mudah alih, pilihan terbaik anda mungkin adalah memberi tumpuan kepada pasaran nasional. Dalam kes ini, struktur syarikat terhad mungkin paling sesuai untuk perniagaan anda.

3

Pilih wilayah di India yang ingin anda fokuskan. Anda mungkin masih memilih untuk menjual produk perisian anda di seluruh negara, tetapi bergantung pada jenis perisian yang anda kembangkan, anda mungkin merasa bermanfaat untuk memberi tumpuan kepada pelbagai bidang berkepadatan tinggi. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk mengembangkan dan menjual perisian kepada industri farmaseutikal, anda harus memusatkan urusan perniagaan anda di bahagian barat negara ini. Menurut mapsofindia.com, industri ini mempunyai tumpuan yang lebih tinggi di kawasan ini.

4

Daftarkan syarikat perisian anda dengan Pendaftar Syarikat (ROC). Untuk melakukannya, anda mesti memberikan empat nama berbeza untuk syarikat anda yang belum wujud. Anda juga mesti membuat Memorandum dan Artikel Persatuan, yang merupakan perlembagaan syarikat anda. Isi Pernyataan Pematuhan, Pemberitahuan Situasi Pejabat Berdaftar Syarikat dan Butir-butir Pengarah, Pengurus atau Setiausaha borang. Anda boleh mendapatkan borang-borang ini di laman web kerajaan India. Untuk mengisi borang ini, anda perlu memberikan maklumat asas mengenai syarikat perisian anda, maklumat peribadi anda dan maklumat peribadi pengurus atau pengarah anda. Bayaran pendaftaran adalah 1,000 rupee India, atau sekitar $ 23, rata-rata.

5

Pilih tempat di mana anda berhasrat untuk memulakan syarikat perisian anda. Pertimbangkan saiz syarikat anda, jumlah pekerja dan teknologi yang ada di kawasan ini. Satu kelebihan menjalankan syarikat perisian adalah bahawa perkara seperti penyelidikan dan pengembangan, pembuatan, dan penyimpanan sering bukan masalah. Anda boleh memulakan dengan pejabat kecil dengan ruang yang cukup untuk menempatkan beberapa komputer untuk pekerja anda, dan kemudian pindah ke pejabat yang lebih besar ketika syarikat anda mula memperoleh keuntungan.

6

Ambil kakitangan yang kompeten. Syarikat perisian adalah jenis perniagaan khusus yang memerlukan anda menggunakan individu dengan kemahiran teknologi tinggi, pendidikan tinggi dan pengetahuan mengenai pembangunan perisian. Ambil dua atau tiga jurutera perisian, ditambah satu atau dua profesional pengaturcaraan komputer dengan ijazah bersekutu untuk memulakan. Anda boleh mengambil lebih banyak pekerja khusus semasa syarikat anda berkembang. Sekiranya anda memilih untuk fokus pada industri tertentu, seperti industri perubatan, pastikan anda mengambil jurutera perisian yang berpengalaman dalam mengembangkan perisian perubatan.

7

Daftar sebagai majikan di Jabatan Pekerjaan negeri atau wilayah di India. Kerala, Jammu dan Kashmir, Maharashtra dan Tamil Nadu adalah empat negeri yang menyediakan pendaftaran dalam talian. Mendaftar di Jabatan Pekerjaan di satu negeri membolehkan anda menyiarkan iklan pekerjaan dan mencari calon yang sesuai di India untuk jawatan terbuka yang anda ada di syarikat anda.

8

Daftar dengan Taman Teknologi Perisian India atau STPI. Walaupun pendaftaran bergantung pada pilihan organisasi, syarikat yang tergolong dalam STPI dapat memperoleh faedah, seperti pelepasan cukai. Kirimkan penyata projek anda, sumber pendanaan, rancangan perniagaan dengan rancangan strategi pemasaran yang menyeluruh dan rancangan kewangan yang memperincikan unjuran sehingga lima tahun.