Agensi Pemasaran Vs. Agensi pengiklanan

Pemilik perniagaan kecil yang ingin meningkatkan pendapatan boleh memilih antara penasihat profesional - agensi pemasaran atau agensi pengiklanan. Kedua-dua jenis agensi menyediakan penyelesaian yang dapat membantu mengembangkan perniagaan melalui peningkatan penjualan; namun, pendekatan dan hasil yang mereka berikan berbeza. Agensi pengiklanan mengkhususkan diri dalam program komunikasi seperti periklanan dan pemasaran langsung. Agensi pemasaran menawarkan pendekatan perundingan yang lebih luas untuk membantu mengembangkan strategi pemasaran. Ada juga yang memberi cadangan mengenai taktik pemasaran dan ada yang menawarkan perkhidmatan komunikasi, bergantung pada sumbernya.

Kemahiran

Tim di sebuah agensi pemasaran umumnya memiliki latar belakang bekerja di departemen pemasaran perusahaan di mana mereka memperoleh pengalaman penelitian pasar, pengembangan strategi, pengembangan produk dan program pemasaran, menurut agensi pemasaran Stark Reality. Pasukan agensi periklanan merangkumi orang-orang dengan perencanaan media dan kemahiran kreatif yang berpengalaman dalam menyampaikan mesej komunikasi kepada khalayak sasaran.

Pilihan

Pilihan agensi pemasaran atau agensi pengiklanan bergantung sebahagiannya pada sumber dalaman perniagaan anda. Sekiranya anda menggunakan pakar pemasaran, anda mungkin menjalankan tugas-tugas strategik dan pembangunan secara dalaman. Anda dapat menggunakan agensi iklan untuk membuat dan menyampaikan kampanye yang sesuai dengan strateginya. Sekiranya anda tidak memiliki sumber pemasaran, menjalankan kempen iklan tanpa pertimbangan strategik dapat membuktikan boros. Agensi pemasaran dapat membantu anda mengembangkan strategi yang memberikan peranan yang jelas kepada program komunikasi anda.

Penyumberan Luar

Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk mengembangkan strategi pemasaran atau menangani tugas pemasaran seperti mengembangkan produk baru atau memilih saluran pengedaran yang tepat, anda harus memilih agensi pemasaran dan bukannya agensi iklan. Anda boleh menggunakan agensi pemasaran sebagai perkhidmatan pemasaran luar. Menurut perunding Business2Community, syarikat yang tidak mempunyai sumber pemasaran mencari pemasaran sumber penyelesaian yang efektif kerana mereka dapat memanfaatkan pengalaman pakar yang menunjukkan amalan terbaik daripada mengupah pakar sepenuh masa.

Komunikasi

Dengan strategi pemasaran yang ada, anda perlu memilih program komunikasi untuk memenuhi objektif anda. Agensi pengiklanan adalah pilihan pertama anda jika anda ingin berkomunikasi dengan pelanggan atau prospek melalui iklan akhbar, iklan siaran, iklan dalam talian atau pemasaran langsung. Walau bagaimanapun, bentuk komunikasi lain, seperti pameran, seminar dan program hubungan pelanggan, dapat memberikan hasil yang lebih baik. Agensi pengiklanan umumnya tidak mengendalikan jenis program komunikasi tersebut. Menurut dalang perundingan Guru Pemasaran Calgary, Alberta, Kanada, sebuah agensi pemasaran akan memberi nasihat mengenai penyelesaian komunikasi yang memenuhi strategi pemasaran anda dan memberikan pulangan pelaburan pemasaran yang terbaik.