Kelebihan & Kekurangan Putaran Pekerja

Putaran kerja adalah strategi sumber manusia di mana syarikat memindahkan pekerja ke pelbagai pekerjaan dalam organisasi. Ditujukan untuk memberikan faedah kepada pekerja dan majikan, penggiliran pekerjaan seharusnya meningkatkan tahap dan motivasi pekerja. Walaupun terdapat faedah yang berkaitan dengan pengembangan kemahiran berganda, penggiliran pekerjaan biasanya memerlukan lebih banyak latihan pekerja.

Kelebihan: Putaran Mendalami Kemahiran

Putaran pekerjaan memberikan majikan lebih mendalam pada kedudukan di seluruh syarikat. Dengan menggerakkan pekerja, syarikat memastikan lebih banyak pekerja mengembangkan kemahiran di setiap bidang fungsi. Sekiranya seorang pekerja memerlukan cuti, pergi bercuti atau memerlukan cuti, ada baiknya ada beberapa pengganti yang mampu untuk masuk dan mengambil pekerjaan.

Kelebihan: Tidak Lagi Terjebak dalam Rut

Dengan putaran pekerjaan di tempat, pekerja dapat bergerak dan mengelakkan terjerumus dalam satu posisi. Dari masa ke masa, pekerja mengembangkan lebih banyak kemahiran dalam pelbagai kedudukan. Ini memberikan kestabilan pekerjaan dan melengkapkan mereka untuk peluang yang lebih baik untuk mendapatkan kenaikan pangkat. Semua kelebihan ini, dan pengembangan keseluruhan yang lebih baik, menjadikan pekerja lebih berharga kepada majikan mereka.

Kekurangan: Pekerja Mungkin Menolak

Penggiliran pekerjaan kadang-kadang disambut dengan tentangan dari pekerja dalam situasi tertentu. Pekerja berpengalaman yang selesa dalam kedudukannya sering enggan berpusing ke tempat lain kerana memerlukan mereka bergerak keluar dari zon selesa mereka. Pekerja yang menggunakan kerja berpasukan dalam kerja harian mereka sukar untuk melepaskan kumpulan persahabatan mereka, sementara mereka yang mempunyai kumpulan kemahiran khusus sukar untuk menyerahkan mantel "guru" mereka kepada orang lain yang bergilir masuk.

Kekurangan: Keperluan Latihan

Strategi penggiliran pekerjaan disertakan dengan kos. Apabila anda memindahkan pekerja ke beberapa jawatan, anda mesti meluangkan masa dan wang untuk melatih pekerja di semua jawatan tersebut. Ini bukan sahaja merangkumi kos untuk pekerja yang berpusing, tetapi juga masa pengurus dan orang lain yang mesti melatih pekerja di setiap kawasan. Keprihatinan yang berkaitan adalah bahawa beberapa pekerja tidak sesuai dengan jawatan tertentu dalam syarikat, tanpa mengira keberkesanan program latihan.

Kekurangan: Masalah Produktiviti

Sebagai pekerja mempelajari tali kedudukan baru, syarikat dapat mengalami kehilangan produktiviti dalam dua peranan yang berbeza. Seorang pekerja berpengalaman dan produktif dalam satu pekerjaan akan meninggalkan jawatan itu untuk slot yang memerlukan set kemahiran yang berbeza dan tanggungjawab harian yang baru. Dalam tempoh aklimasi, produktiviti dan produk kerja mengalami kemerosotan. Sekiranya peranan yang sebelumnya diisi oleh pekerja diserahkan secara serentak kepada pekerja yang kurang berpengalaman, kesannya akan bertambah besar.