Cara Memasukkan PNG di WordPress

Walaupun ukurannya biasanya lebih besar daripada gambar JPEG yang setara, gambar PNG telah menjadi sangat popular di Web dan disokong sepenuhnya oleh WordPress. Anda boleh memasukkan fail gambar PNG ke dalam catatan blog atau halaman WordPress seperti yang anda lakukan dengan gambar lain. Satu kelebihan fail PNG melebihi JPEG ialah anda dapat menggunakan latar belakang yang telus. Sekiranya anda menggunakan latar belakang yang telus, ingatlah bahawa pemformatan WordPress menggunakan keseluruhan gambar, bukan hanya bahagian yang dapat anda lihat. Contohnya, jika anda mempunyai bulatan pada latar belakang yang telus, pembungkus teks dan sempadan akan mengelilingi latar belakang segi empat tepat - bukan bulatan.

1

Buka tetingkap penyemak imbas Web baru dan log masuk ke akaun WordPress anda. Pastikan bahawa anda menggunakan Wordpress versi terkini. Sekiranya anda menggunakan versi lama, pautan peningkatan muncul di bahagian atas papan pemuka WordPress anda.

2

Buka entri atau halaman blog, atau tambahkan yang baru, menggunakan menu papan pemuka.

3

Klik tempat di halaman di mana anda mahu gambar itu muncul. Klik ikon "Media" di atas bar Editor berhampiran bahagian atas halaman.

4

Seret PNG anda dari komputer anda ke dalam kotak yang muncul di laman Web. Sebagai alternatif, klik butang "Pilih Fail" di dalam kotak, arahkan ke PNG anda dan klik "OK."

5

Taipkan tajuk, teks alternatif, kapsyen dan keterangan ke dalam bidang teks yang sesuai.

6

Pilih penjajaran "Kiri" Pusat "atau" Kanan "untuk melekatkan teks pada gambar. Jika tidak, pilih" Tiada. "

7

Tukar URL Pautan ke mana-mana laman Web. Ini adalah halaman tp orang akan diambil jika mereka mengklik pada gambar. Secara lalai, gambar asal diletakkan di medan teks ini.