3 Jenis Kos Pembuatan Umum

Sekiranya perniagaan kecil anda terlibat dalam pembuatan, anda harus mengetahui tiga perbelanjaan pembuatan yang biasa. Banyak pemilik perniagaan membuat kesilapan dalam menganggarkan keuntungan berdasarkan satu perbelanjaan pembuatan dan terkejut apabila jumlah sebenar masuk. Setelah anda memahami tiga perbelanjaan utama, anda boleh beralih ke pertimbangan kos lain yang lebih halus.

Kos Tenaga Kerja Langsung

Membayar gaji kepada pekerja akan menjadi salah satu perbelanjaan pembuatan utama anda. Anda perlu sentiasa memantau kos ini untuk memastikan anda mendapat pengeluaran yang mencukupi untuk wang yang anda hasilkan. Rata-rata semua gaji kru pengeluaran anda dan hitungkan berapa kos tenaga kerja yang anda per jam dan sehari. Inilah cara melakukan pengiraan. Tambahkan semua gaji yang dibayar dalam sebulan dan bahagi dengan jumlah pekerja. Bagilah angka ini dengan bilangan hari kerja dalam sebulan. Ini adalah gaji purata harian anda. Bagilah angka ini dengan bilangan jam secara bergeser untuk mendapatkan gaji yang dibayar setiap jam.

Kos Bahan

Kos bahan mentah yang digunakan dalam proses pembuatan adalah salah satu ukuran perbelanjaan pembuatan yang paling biasa dilakukan oleh syarikat. Anda harus selalu berusaha untuk berurusan dengan vendor untuk mendapatkan harga serendah mungkin untuk bahan mentah, dan anda harus memulakan kaedah kawalan kualiti untuk mengelakkan pembaziran bahan mentah. Cara lain untuk mengatasi kos bahan mentah adalah dengan menyimpan terlalu banyak inventori bahan. Ini membebankan anda bukan sahaja untuk kos bahan itu sendiri, tetapi juga untuk penyimpanan dan pengesanannya. Kaji kaedah pesanan anda untuk memastikan anda hanya menyimpan jumlah minimum bahan mentah.

Overhead Tidak Langsung

Kemudahan pembuatan anda menanggung perbelanjaan sama ada anda mengeluarkan atau tidak. Kos ini merangkumi utiliti, pembayaran sewa atau gadai janji, susut nilai peralatan dan keselamatan. Anda harus memerhatikan perbelanjaan overhed anda dan menganalisis berapa banyak yang mereka sumbangkan untuk kos pembuatan. Anda boleh menetapkan kos setiap hari untuk pembuatan anda dengan membahagikan jumlah perbelanjaan kemudahan selama sebulan dengan jumlah hari kerja pada bulan tersebut.

Perbelanjaan Insiden

Sebagai tambahan kepada tiga kos pembuatan yang paling biasa, anda mempunyai perbelanjaan untuk bekalan seperti alat, pita, pelincir dan peralatan keselamatan. Setelah anda menangani tiga perbelanjaan pembuatan terbesar anda, periksa kemudahan anda untuk melihat di mana lagi anda membelanjakan wang yang masuk ke dalam kos pembuatan anda. Satu masalah yang harus anda perhatikan adalah produk yang rosak. Kos pembuatan produk yang ditolak dalam kawalan kualiti dapat meningkat dengan cepat.