Apa yang Salah dengan Desktop Mac jika Tidak Akan Dihidupkan?

Sama ada anda menggunakan iMac, Power Mac atau Mac Mini sebagai tunjang pengkomputeran perniagaan anda, hari kerja anda boleh berhenti sekiranya sistem desktop anda tidak dapat dimulakan. Kerosakan komputer boleh berpunca dari pelbagai sumber, termasuk perkakasan, perisian, periferal dan kuasa, jadi menjadikan Mac anda kembali ke landasan bermaksud menyelesaikan masalah sumber masalah anda dan juga masalah itu sendiri.

Kuasa

Sebelum anda menganggap anda mempunyai masalah komputer, tolak kemungkinan masalah elektrik. Sekiranya pemutus litar tersekat semasa penyelenggaraan elektrik, wadah di mana anda memasang Mac anda mungkin tidak disertakan dengan arus, jadi gunakan lampu meja untuk memeriksa saluran keluar. Terapkan diagnostik yang sama pada kabel kuasa modular yang menghubungkan komputer anda, menggantikan kabel yang sepadan dari Mac lain. Sekiranya sumber kuasa anda lulus ujian, beralih ke bekalan kuasa Mac. Anda boleh mengesampingkannya sebagai sumber masalah anda sekiranya anda melihat sekurang-kurangnya tindak balas sesaat dari komputer semasa anda menekan butang kuasa, dari penunjuk "Hidup" hingga lampu permulaan atau monitor hidup. Pada sistem desktop dengan monitor yang berasingan - Mac Pro atau Mac Mini - periksa paparan untuk masalah kuasa yang berasingan.

Pemacu Keras

Kegagalan cakera keras menghalang Mac anda membaca fail sistem operasi yang diperlukan untuk dikendalikan. Sekiranya komputer anda mula boot tetapi anda tidak pernah mendengar aktiviti cakera keras, anda mungkin memerlukan pemacu baru. Untuk memeriksa perkakasan anda, gunakan utiliti Apple Hardware Test pada sistem yang dihasilkan sebelum Jun 2013 dan utiliti Diagnostik Apple pada Mac yang lebih baru. AHT hadir pada salah satu cakera pemasangan Mac OS X yang dihantar dengan komputer anda, atau pada pemacu denyar atau partisi pemulihan tersembunyi; Diagnostik Apple boleh didapati di pemacu permulaan anda. Beberapa Mac boleh menjalankan AHT dari sambungan Internet. Diagnostik Apple menggunakan sambungan tersebut untuk menjalankan ujian jika perlu dan memberikan cadangan sokongan. Sebelum anda menjalankan salah satu utiliti, putuskan sambungan peranti luaran.

Ram

Sekiranya anda baru-baru ini memasang memori baru atau tambahan di Mac desktop anda, anda mungkin memasukkan cip dengan tidak betul atau RAM yang anda beli mungkin rosak. Bersama dengan menjalankan Ujian Perkakasan Apple atau Diagnostik Apple, anda boleh mengeluarkan cip memori baru dan memasukkan semula RAM asal anda untuk melihat apakah itu dapat mengatasi masalah tersebut, dengan berkesan menunjukkan anda ke arah peningkatan anda sebagai punca kegagalan boot anda. Untuk menguji cip RAM tanpa menggunakan utiliti pengujian, anda boleh memasukkan cip baik yang diketahui dan menukar satu cip RAM baru anda pada satu masa sehingga anda menemui satu cip yang bermasalah.

Sistem operasi

Sekiranya anda melihat tanda tanya yang berkelip di skrin semasa anda cuba boot, Mac anda tidak dapat mencari pemasangan sistem operasi yang sesuai untuk boot. Ini boleh berlaku jika sistem anda melupakan tugas cakera permulaan yang anda tetapkan dalam Sistem Pilihan. Ini juga mungkin bermaksud bahawa fail OS anda menjadi rosak atau anda cuba memasang versi OS yang lebih lama daripada Mac itu sendiri. Sekiranya sistem akhirnya boot, buka System Preferences dari menu Apple dan tetapkan semula cakera permulaan anda. Sekiranya tanda tanya berkelip masih ada, mulakan dari cakera pemasangan Mac OS X yang disertakan dengan komputer anda atau partisi pemulihan yang dipasang pada cakera keras anda. Aplikasi Disk Utility membolehkan anda memperbaiki pemasangan OS anda atau menentukan bahawa anda mesti memasang semula Mac OS X.