Cara Membuka Dokumen Word di Safari pada iPhone

Safari menyediakan penyemakan imbas Web untuk iPhone anda dan memberikan sokongan untuk melihat dokumen Word secara langsung di dalam penyemak imbas. Anda juga boleh memuat turun dokumen dan menyimpannya dalam Senarai Bacaan Safari anda atau membuka dokumen di Halaman, jika dipasang. Safari menyokong dokumen perkataan dalam format DOC lama dan format DOCX yang digunakan dalam versi Microsoft Word yang lebih baru. Anda juga dapat mengirim dokumen ke alamat e-mel, menambahkannya ke Skrin Utama atau menggunakan salah satu pilihan lain menggunakan pilihan yang tersedia di iPhone anda.

1

Navigasi ke laman web yang mengandungi dokumen Microsoft Word yang ingin anda lihat.

2

Klik pada pautan dokumen untuk melihat dokumen di penyemak imbas anda. Sebagai alternatif, tekan dan tahan dokumen untuk menunjukkan pilihan tambahan. Pilih "Buka di Tab Baru," "Buka" atau "Tambahkan ke Senarai Bacaan" untuk menyimpan dokumen dalam Senarai Bacaan Safari anda untuk dilihat di masa hadapan. Sekiranya anda memasang Halaman, pilih "Buka" dan pilih butang "Buka di Halaman" yang muncul.

3

Klik butang anak panah "Tindakan" dan pilih pilihan yang tersedia untuk menghantar dokumen anda kepada orang atau aplikasi lain. Pilihan lalai termasuk "Mel," "Mesej," "Cetak," Bookmark, "" Tambahkan ke Senarai Bacaan "dan" Tambahkan ke Skrin Utama "untuk membuat ikon di Skrin utama anda untuk akses langsung. Pilihan lain mungkin tersedia seperti menghantar ke Twitter dan Facebook, bergantung pada aplikasi yang dipasang di iPhone anda.