Cara Mengira Beban Cukai Pendapatan dalam Entri Umum

Menjalankan perniagaan bermaksud menahan dan mengemukakan cukai pendapatan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri serta agensi cukai negeri dan tempatan anda. Cukai pendapatan ditolak dari setiap cek yang diperoleh setiap pekerja. Dana ini diserahkan kepada agensi penguatkuasaan cukai yang tepat setiap bulan, suku tahunan atau tahunan (bergantung pada ukuran perniagaan anda) yang akan ditahan sehingga pekerja mengemukakan penyata cukai pada bulan April. Cukai pendapatan ditolak dari gaji kasar pekerja. Jumlah cukai yang ditahan bergantung sepenuhnya pada maklumat W-4 pekerja dan carta liabiliti cukai terbaru.

1

Kaji lejar anda dan cari pendapatan kasar bagi setiap pekerja di senarai gaji anda. Sebagai contoh, seorang pekerja yang menghasilkan $ 10 sejam, bekerja 40 jam seminggu dan mengambil cuti selama dua minggu tanpa gaji setiap tahun menghasilkan $ 20,000 setiap tahun.

2

Lihat Borang W-4 yang diisi oleh setiap pekerja pada hari dia diupah. Rujuk Jadual Pajak dalam Penerbitan IRS yang bertajuk Arahan Borang 1040. Dalam contoh anda, anda akan melihat jadual untuk mengetahui bahawa pekerja tunggal anda berhutang $ 2,585 dalam cukai persekutuan.

3

Cari hutang cukai pendapatan negara menggunakan maklumat W-4 setiap pekerja. Merujuk maklumat tersebut dengan jadual cukai yang disediakan oleh negeri anda. Dalam contoh ini, syarikat khayalan berada di Virginia. Menurut kalkulator cukai di laman web Jabatan Percukaian Virginia, pekerja anda berhutang cukai negara sebanyak $ 893.

4

Cari tanggungjawab cukai pendapatan tempatan untuk setiap pekerja jika ada yang berkaitan di kawasan anda. Dalam contoh anda, syarikat anda berada di Virginia dan tidak ada cukai pendapatan tempatan.

5

Bahagikan jumlah setiap tanggungan cukai pendapatan dengan 50 untuk mencari jumlah potongan mingguan sekiranya pekerja tidak dibayar selama dua minggu dalam setahun kerana terdapat 52 minggu dalam setahun. Sebagai contoh, pekerja tersebut berhutang $ 52 seminggu dalam cukai persekutuan (meningkat dari $ 51.70) dan $ 18 (dibulatkan dari $ 17.86) dalam cukai negeri mingguan.

6

Catat jumlah ini dalam lejar kemasukan umum anda sebagai potongan bagi setiap pekerja. Tambahkan semua jumlah ini bersama-sama setiap minggu dan masukkan wang tersebut ke dalam akaun simpanan khusus yang dikhaskan untuk wang cukai sahaja. Hantarkan wang tersebut kepada pihak berkuasa kerajaan persekutuan, negeri dan tempatan apabila anda mengemukakan pulangan perniagaan anda setiap bulan, suku tahunan atau tahunan.