Monitor Tidak Akan Mengesan MacBook

Memastikan MacBook anda berfungsi dengan baik dengan monitor luaran adalah mustahak untuk pelbagai situasi perniagaan, bermula dari reka bentuk grafik hingga persembahan. Sekiranya syarikat anda mempunyai komputer riba MacBook yang tidak mengenali monitor luaran yang disambungkan, sejumlah penyelesaian tersedia, termasuk memeriksa sambungan, mengemas kini perisian dan firmware, dan menetapkan semula resolusi monitor.

Sahkan Persediaan

Untuk menggunakan monitor luaran dengan MacBook anda, persediaan mesti dikonfigurasi dengan cara tertentu. Memeriksa konfigurasi ini selalunya merupakan kaedah termudah untuk menyelesaikan masalah monitor. Pastikan MacBook anda dipasang ke soket elektrik. Anda tidak boleh menggunakan monitor luaran jika komputer riba menggunakan kuasa bateri. Sahkan bahawa monitor luaran disambungkan ke port yang betul pada komputer riba. Sebilangan besar monitor luaran menggunakan kabel USB, tetapi ada yang menggunakan kabel DisplayPort atau Thunderbolt.

Sahkan Periferal

Sekiranya anda cuba menggunakan komputer riba dalam mod Paparan Tertutup, yang bermaksud bahawa anda hanya bergantung pada monitor luaran, anda mesti menyambungkan papan kekunci dan tetikus luaran ke komputer. MacBook serasi dengan papan kekunci USB dan Bluetooth dan tetikus. Sekiranya anda menggunakan periferal USB, pastikan ia disambungkan dengan selamat ke port USB pada MacBook. Sekiranya anda menggunakan periferal Bluetooth, pasangkannya dengan MacBook melalui proses pemasangan standard.

Kemas kini Perisian dan Firmware

Banyak masalah paparan yang muncul di MacBook syarikat anda dapat diatasi dengan mengemas kini perisian dan firmware komputer. Untuk melakukan kemas kini perisian, pastikan MacBook anda disambungkan ke Internet. Kemudian klik logo "Apple" di sudut kiri atas skrin dan klik "Kemas kini Perisian" pada menu yang muncul. Ikuti arahan untuk memuat turun dan memasang perisian dan firmware yang tersedia untuk MacBook anda. Pengilang monitor tertentu juga melepaskan patch mereka sendiri dan kemas kini firmware untuk peranti mereka; lawati laman web pengeluar monitor untuk memeriksa kemas kini di sana.

Tetapkan Resolusi

Setiap monitor mempunyai satu set resolusi paparan tertentu yang sesuai. Sekiranya MacBook anda cuba menampilkan resolusi yang tidak serasi pada monitor luaran, ini boleh menyebabkan masalah pengesanan. Untuk menetapkan semula resolusi paparan luaran, mulailah dengan memeriksa dokumentasi monitor anda untuk mengesahkan resolusi yang sesuai. Kemudian reboot MacBook anda dalam Safe Mode. Setelah komputer berada dalam Safe Mode, klik logo "Apple" di sudut kiri atas skrin dan pilih "System Preferences" pada menu yang muncul. Klik "Paparan" dari menu Lihat dan pilih resolusi yang sesuai dengan monitor anda. Mulakan semula komputer anda untuk menerapkan perubahan.