Cara Mengimport Angka Jualan Excel ke QuickBooks Pro

Sekiranya anda memantau angka penjualan anda dengan Excel sebelum menggunakan QuickBooks Pro, import data yang ada ke dalam QuickBooks dan bukannya memasukkannya semula. QuickBooks Pro menyokong pengimportan dari Excel, walaupun disarankan oleh Intuit untuk mengimport hanya jika anda memiliki sejumlah besar data, kerana lebih mudah memasukkan sejumlah kecil data secara manual. Semasa proses itu, anda mempunyai pilihan untuk memilih data yang betul dari spreadsheet Excel anda yang diimport.

1

Buka QuickBooks Pro dan klik menu "Fail".

2

Pilih "Utiliti", pilih "Import" dan pilih "Fail Excel."

3

Tekan "Browse" dan pilih fail Excel yang ingin anda import.

4

Pilih helaian yang ingin anda import dari menu lungsur turun "Pilih helaian dalam buku kerja Excel ini".

5

Periksa "Fail data ini memiliki baris tajuk" hanya jika spreadsheet anda menyertakan baris tajuk. Sekiranya tidak, hapus centang kotak.

6

Pilih "Tambah Baru" dari kotak drop-down "Pilih pemetaan". Sekiranya anda pernah membuat pemetaan pada masa lalu, anda boleh memilih peta yang ada. Pemetaan digunakan untuk menentukan lajur mana di spreadsheet anda yang berisi data yang ingin anda impor.

7

Buat nama dan pilih jenis import untuk pemetaan anda.

Nama pemetaan diperlukan untuk menyimpan semua tetapan anda sekiranya anda ingin menggunakan tetapan pemetaan yang sama sekali lagi. Jenis import merujuk kepada jenis data yang anda impor, seperti perincian akaun atau maklumat pelanggan.

8

Pilih bidang QuickBooks untuk memetakan lajur anda untuk membuat pemetaan baru. Klik ruang kosong di sebelah mana-mana tajuk medan untuk membuka kotak lungsur dengan pilihan yang ada.

Anda mesti memilih bidang yang sesuai dan kombinasi lajur agar QuickBooks mengetahui lajur mana di spreadsheet Excel anda untuk diimport untuk bidang tertentu. Contohnya, ruangan Maklumat Pembayaran di Excel boleh dipetakan ke medan Akaun Bank atau Nombor Kad Kredit di QuickBooks.

9

Ulangi proses untuk memetakan setiap lajur dan klik "Simpan" setelah selesai.

10

Buka tab "Keutamaan".

11

Pilih bagaimana anda mahu QuickBooks Pro menangani rekod pendua dan sebarang kesilapan semasa pengimportan.

12

Tekan butang "Pratonton" untuk melihat bagaimana data baris pertama anda akan diimport. Tekan "Batal" jika ada perubahan yang perlu dilakukan.

13

Tekan "Import" untuk mengimport fail Excel anda.