Cara Memulakan Bar Jus

Memulakan perniagaan jus boleh menjadi usaha yang sihat dan menguntungkan. Kuncinya adalah menentukan jenis jus mana yang akan dijual. Beberapa bar jus menjual pelbagai jus sayur dan buah, sementara yang lain menawarkan shake protein whey untuk menarik ahli bina badan dan peminat senaman. Peraturan perlesenan untuk bar jus berbeza dari negeri ke negeri dan dalam beberapa kes, bandar ke bandar. Hubungi pejabat pentadbiran daerah anda untuk menentukan izin yang anda perlukan dan cara mendapatkannya.

Kaji Demografi dan Permintaan anda

Pelajari pertandingan bar jus di kawasan anda. Bercakap dengan pemilik bar jus francais dan bebas untuk mengetahui berapa lama mereka berada dalam perniagaan, mengapa mereka memilih francais atau lokasi bebas dan apakah perjuangan mereka yang paling hebat. Perhatikan harga setiap bar jus dan penawaran unik, serta lokasi mereka di bandar anda.

Buat Rancangan Perniagaan anda

Bahagian pertama membuat rancangan perniagaan adalah menentukan semua syarat yang mesti anda penuhi untuk membuka bar jus anda. Salah satu penentuan yang paling penting adalah jenis izin yang anda perlukan dan cara mendapatkannya. Lawati business.gov untuk menentukan dengan tepat mana izin yang anda perlukan dan di mana untuk melamarnya, yang mungkin dalam talian atau mungkin pejabat bandar anda. Tentukan sama ada francais atau perniagaan bebas adalah pilihan tepat untuk bar jus anda. Sekiranya anda berminat untuk membuka francais, hubungi pejabat francais jenama yang anda minati untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses francais mereka.

Sumber Produk anda

Cari kedai makanan borong tempatan untuk membeli sayur-sayuran, buah dan ais anda. Hubungi beberapa kedai atau kelab makanan borong besar di kawasan anda. Sekiranya anda merancang untuk menawarkan protein shake, cari kedai makanan borong yang juga menjual protein whey. Pilih kedai makanan borong yang menawarkan semua yang anda perlukan dengan kos per unit terendah dan hitung perbelanjaan berulang anda ke dalam anggaran operasi anda.

Pilih Lokasi

Pilih lokasi kedai untuk bar jus anda menggunakan data yang anda kumpulkan semasa penyelidikan anda. Pilih kawasan lalu lintas tinggi yang tidak berdekatan dengan bar jus persaingan lain. Cari bar jus anda di dekat gimnasium, peruncit diet, studio karate atau kelab raket supaya anda dapat menarik minat individu yang mementingkan kesihatan. Bercakap dengan ejen harta tanah tempatan mengenai keadaan pajakan dan kemungkinan perbelanjaan sewa kerana ini juga perlu menjadi sebahagian daripada rancangan dan anggaran operasi anda.

Kos untuk mengubahsuai lokasi yang ada atau membina kedai baru perlu menjadi sebahagian daripada anggaran anda. Ingatlah untuk memasukkan kos kontraktor dan kos bahan.

Buat Menu anda

Tulis semua produk jus yang akan anda jual dan hitung harga yang sesuai untuk setiap item. Harga anda harus kompetitif, tetapi harganya juga harus ditetapkan pada tahap yang membolehkan anda mendapat keuntungan. Tambahkan kos tambahan untuk minuman protein. Sebagai contoh, jus buah mungkin berharga $ 3, dengan setiap protein protein berharga $ 2. Ini menjadikan jus buah dengan protein tambahan menjadi $ 5.

Tentukan berapa banyak produk yang anda perlukan untuk membuka kedai anda. Bersikap konservatif sejak awal, kerana anda selalu dapat mengambil produk sendiri sekiranya anda menemui pemborong di kawasan berhampiran. Pesan buah-buahan, sayur-sayuran, protein dan ais anda. Barangan lain yang anda perlukan termasuk kaunter, bangku bar, meja, kerusi, papan menu, unit rak, komputer, pengisar, cawan hidangan, serbet dan straw.

Rancangkan Pelancaran

Siapkan kedai anda untuk hari pembukaan. Sebelum anda bersedia untuk membuka, anda perlu memasang kaunter, memasang meja dan unit rak dan kakitangan dilatih dan bersedia untuk melayani pelanggan. Sebelum anda dapat membuka, lakukan beberapa "ujian berjalan", memasukkan pesanan ke dalam komputer, membuat kombinasi minuman tertentu dan mengajar pekerja bagaimana mengesahkan kupon dan menghapus pesanan yang dibatalkan dari sistem komputer. Semuanya perlu berjalan dengan sempurna sebelum tarikh pelancaran anda; pastikan setiap anggota pasukan anda jelas bagaimana menangani setiap senario yang mungkin timbul.

Pasarkan Perniagaan anda

Sebarkan risalah di kaca depan kereta dan pergi dari pintu ke pintu di kawasan setempat anda. Hubungi wartawan televisyen dan akhbar tempatan untuk mendorong mereka untuk melaporkan pembukaan bar jus anda. Strategi pemasaran lain yang boleh dicuba adalah:

  • Kempen media sosial
  • Program pembeli yang kerap
  • Kerjasama dengan organisasi bukan untung tempatan
  • Kupon

Strategi pemasaran terbaik yang boleh digunakan oleh syarikat adalah menyediakan produk yang berkualiti dan perkhidmatan yang mesra. Fokus untuk menyampaikan apa yang pelanggan anda ingin membina pengaruh dalam komuniti anda. Pelanggan yang berpuas hati akan bercakap mengenai bar jus anda dengan rakan mereka, mendorong lalu lintas organik ke pintu anda.