Apakah Batasan Pangkalan Data Relasional dalam Aplikasi Perniagaan?

Pangkalan data hubungan dan perisian yang mengaksesnya dapat menjadi alat yang sangat berharga bagi perniagaan. Sistem pengurusan pangkalan data hubungan yang popular termasuk Microsoft SQL Server, Oracle Database, serta perisian sumber terbuka seperti SQLite, MySQL dan PostgreSQL.

Berbanding dengan kaedah lain untuk menyimpan dan menyusun maklumat, mereka cepat, mudah diakses dan memberi anda banyak cara untuk mengakses dan mengkategorikan maklumat. Namun, seperti mana-mana alat, ia tidak selalu sesuai, terutamanya untuk perniagaan kecil dengan anggaran tetap. Kelebihan dan kekurangan sistem pengurusan pangkalan data hubungan sering diikat bersama. Walaupun mudah digunakan, misalnya, mereka boleh menjadi rumit dan mahal untuk mereka bentuk dan disiapkan.

Memahami Sistem Pengurusan Pangkalan Data Relasional

Kebanyakan orang biasa dengan hamparan, yang merupakan jadual maklumat yang disusun dalam lajur dan baris. Sebilangan besar pangkalan data hubungan menggunakan format jadual yang sama untuk menyusun data. Setiap baris, biasanya disebut catatan, dibahagikan kepada lajur. Jadual pangkalan data boleh mempunyai ratusan atau bahkan berjuta-juta rekod. Setiap lajur dilabelkan dengan nama untuk menggambarkan jenis maklumat yang digunakannya. Jadual yang mengandungi maklumat pelanggan, misalnya, akan mempunyai baris untuk nama depan, nama belakang, nombor jalan, nama jalan, bandar, dll.

Sistem pengurusan pangkalan data relasional, atau RDBMS, adalah program yang digunakan untuk membuat dan menggunakan pangkalan data relasional. Sebilangan besar RBDMS menggunakan Structured Query Language, atau SQL, bahasa pengaturcaraan yang digunakan khusus untuk pangkalan data.

Manfaat Sistem Pengurusan Pangkalan Data Relasional

Lokasi Data Tunggal: Manfaat utama menggunakan RBDMS ialah data hanya disimpan di satu lokasi. Nama dan alamat pelanggan dapat disimpan dalam satu meja, dapat diakses oleh penjualan, layanan pelanggan, perakaunan, perkapalan dan mana-mana jabatan lain yang memerlukannya, dan bukannya setiap jabatan mempunyai rekod sendiri maklumat yang sama. Setelah maklumat ditambahkan, diubah atau dihapuskan oleh satu orang, orang di jabatan lain juga tidak perlu mengubahnya.

Pertanyaan: RDBMS menyokong pertanyaan kompleks sehingga maklumat di pelbagai jadual dapat diambil sekaligus. Sebagai contoh, anda dapat dengan cepat mengetahui produk mana yang paling popular di bandar yang berbeza, atau mengetahui berapa purata perbelanjaan pelanggan terhadap produk anda berdasarkan jantina, umur atau negara tempat mereka tinggal.

Keselamatan: RDBMS menawarkan keselamatan yang berbeza-beza untuk jadual yang berbeza. Jadual dapat diakses hanya untuk mereka yang memerlukan maklumat khusus. Sebagai contoh, perkhidmatan pelanggan dan bahagian penghantaran mungkin mempunyai akses ke nama dan alamat pelanggan, sementara maklumat pembayaran dan akaun tertunggak boleh dibatasi ke jabatan perakaunan.

Kemudahan Penggunaan: Manfaat keempat dari RDBMS ialah umumnya mudah digunakan dan difahami, kerana maklumat disimpan dalam jadual, disusun dalam baris dan lajur, hampir sama dengan spreadsheet.

Kelemahan Pangkalan Data Model Relasional

Kos: Menetapkan dan mengekalkan RDBMS boleh menjadi usaha yang mahal, selalunya melebihi anggaran perniagaan kecil. Sebagai permulaan, anda perlu membeli perisian dan, dalam banyak kes, menyewa pentadbir pangkalan data profesional atau pengaturcara yang berpengalaman dalam Bahasa Pertanyaan Berstruktur, atau SQL, untuk memasangnya. Setelah pangkalan data disediakan, anda perlu memasukkan maklumat ke dalam pangkalan data, atau mengimportnya dari rekod yang ada, yang boleh memakan masa dan, dengan demikian, mahal. Sekiranya pangkalan data anda akan mengandungi maklumat sensitif, seperti nombor kad kredit atau nombor Jaminan Sosial, anda perlu memastikan bahawa maklumat tersebut diamankan daripada pengguna yang tidak sah, yang menambah tahap kos pelaksanaan.

Batasan dalam Struktur: Banyak sistem pangkalan data relasional mengenakan had pada panjang bidang data. Sekiranya anda memasukkan lebih banyak maklumat ke dalam bidang yang tidak dapat ditampung, maklumat itu akan hilang.

Maklumat Terpencil: Oleh kerana pangkalan data relasional dapat menggunakan sebilangan besar jadual, selalu ada risiko beberapa maklumat mungkin hilang atau dilupakan, terutama ketika dipindahkan dari satu sistem ke sistem yang lain. Ini biasanya menjadi masalah bagi organisasi besar, terutama ketika mereka menggunakan sistem pangkalan data yang berbeza.