Cara-cara untuk Mempromosikan Kelakuan Beretika

Penting bagi kakitangan untuk fokus dalam mencapai tujuan utama syarikat dan mengembangkan hubungan kerja yang baik di pejabat, tetapi sama pentingnya untuk memastikan tingkah laku etika di kalangan pekerja. Tingkah laku yang beretika memastikan bahawa perniagaan anda mengekalkan reputasi untuk prinsip dan nilai profesional yang murni yang sesuai dengan misi syarikat. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk anda mempromosikan etika di kalangan kakitangan anda.

Latih Kakitangan supaya Mereka Mengetahui Tata Kelakuan Anda

Anda tidak boleh mengharapkan kakitangan anda bertindak secara beretika mengikut kod etika syarikat anda sekiranya mereka tidak tahu apa itu kod atau mengapa ia penting. Mengadakan bengkel berkala mengenai etika dan bagaimana menyelesaikan masalah secara beretika. Gunakan contoh dan permainan peranan untuk memberi peluang kepada semua orang untuk memilih antara keputusan yang sukar dan terangkan mengapa seseorang itu lebih beretika daripada yang lain. Semakin banyak latihan dan sumber yang anda berikan, dan semakin besar penekanan yang anda berikan untuk beretika dan bertindak sewajarnya, semakin banyak kakitangan anda memahami dengan tepat apa yang anda harapkan di pejabat.

Ganjaran Etika Ganjaran

Terlalu kerap, syarikat hanya mengharapkan tingkah laku beretika; namun, jika anda ingin mempromosikan ini sebagai tingkah laku yang menonjol di kalangan kakitangan, maka anda perlu menunjukkan dan membuktikannya. Memberi penghargaan untuk tingkah laku beretika yang kukuh; sebagai contoh, jika anda mempunyai pekerja yang melampaui kepentingan peribadi untuk selalu melakukan apa yang terbaik untuk pelanggannya, itu dianggap sebagai tingkah laku beretika dan dia harus diberi penghargaan dan dianggap sebagai contoh bagi orang lain untuk berusaha buat benda yang sama. Semakin banyak anda memberi penghargaan kepada pekerja atas keputusan etika yang baik, semakin besar kemungkinan orang akan mengikutinya.

Begitu juga, jangan memberi penghargaan kepada tingkah laku yang tidak beretika, tulis Thomas G. Plante, Ph.D., AABPP, dalam Psychology Today (1 Julai 2015). Apabila kakitangan melihat pengurusan menyedari dan memberi ganjaran terhadap tindakan etika, sama ada mereka meningkatkan keuntungan dalam proses atau hubungan pelanggan, dan mengabaikan atau merendahkan pencapaian yang diperoleh secara tidak beretika, mereka akan mendapat mesej bahawa tingkah laku etika itu penting bagi syarikat.

Memimpin melalui teladan

Harapkan lebih banyak pasukan pengurusan anda; pekerja secara amnya mengikuti contoh syarikat yang dinyatakan untuk mereka oleh pekerja pengurusan. Pegang pengurus anda dengan standard etika yang lebih tinggi sehingga mereka boleh dipercayai ketika mereka menyampaikan harapan kepada kakitangan mereka untuk melakukan perkara yang sama. Cabarkan kakitangan pengurusan untuk mengadakan perbincangan secara berkala dengan pekerja untuk menyelesaikan masalah etika yang berpotensi muncul dan mencari jalan untuk mencetuskan idea melalui mereka sebagai satu pasukan. Sekiranya semua orang berada di halaman yang sama, kemungkinan pasukan secara keseluruhan akan menggunakan jenis tingkah laku etika yang sama.

Pertimbangkan Bagaimana Pekerja Dilayan

Fikirkan dengan jujur ​​tentang kaedah operasi semasa di syarikat anda. Sekiranya pihak pengurusan membincangkan kepentingan etika di tempat kerja tetapi tidak memperlakukan pekerjanya sendiri dengan adil, anda hanya memberi layanan etika. Hubungan yang mempercayai antara pengurusan dan pekerja membantu mendorong tingkah laku etika di sekitar. Pertimbangkan bagaimana syarikat membuat keputusan untuk mengambil, melatih, mempromosikan dan membayar pekerja. Sekiranya tindakan penting ini tidak dilakukan secara objektif dan adil, ambil langkah untuk memperbaiki keadaan.

Pertimbangkan juga, jika apa yang anda minta pekerja wajar. Sekiranya matlamat atau kuota mereka ditetapkan terlalu tinggi untuk waktu yang diberikan untuk mencapainya, mereka mungkin merasa mereka harus mengambil langkah drastik untuk mencapainya, yang mungkin melintasi wilayah yang tidak beretika. Mengharapkan pekerja untuk bekerja berjam-jam tidak munasabah untuk memenuhi tujuan mereka, mengurangkan keseimbangan kerja-kehidupan mereka sehingga mereka mempunyai sedikit masa lapang untuk menikmati keluarga dan rakan-rakan, juga boleh dilihat sebagai tidak beretika. Tunjukkan kepada mereka bahawa syarikat mahu melakukan perkara yang betul oleh mereka, dan oleh pelanggan anda, dan mereka akan mula memahami bahawa syarikat itu menetapkan standard etika untuk mereka ikuti.