Perbezaan Antara Pemasaran Luar Bandar & Pemasaran Bandar

Masyarakat bandar dan luar bandar secara historis mempunyai demografi, minat dan peluang yang berbeza. Walaupun ledakan komunikasi di internet agak kabur, masih terdapat perbezaan yang luas. Perbezaan ini sering memerlukan strategi pemasaran yang bervariasi untuk syarikat yang ingin menjual ke kedua pasar.

Demografi Luar Bandar berbanding Bandar

Demografi Amerika luar bandar telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan. Beberapa kawasan peranginan atau rekreasi telah melihat kemasukan penduduk baru yang selera dan profil demografinya mungkin sangat berbeza dengan jiran mereka. Namun, secara umum, penduduk luar bandar cenderung lebih homogen daripada rakan bandar dan cenderung untuk berkongsi nilai budaya dan agama. Sebagai contoh, kepekatan orang 65 dan lebih tua cenderung berada di kawasan luar bandar berbanding bandar, menurut Pusat Penyelidikan Pew.

Mereka lebih cenderung menjadi kolar biru daripada kolar putih, dan cenderung menghasilkan lebih sedikit wang secara purata. Oleh itu, kempen iklan yang ditujukan untuk pasar luar bandar tentu berbeza dengan kempen pasar bandar. Contohnya, pengedar kereta di luar bandar mungkin menekankan kemampuan dan jenama yang dipercayai daripada teknologi hijau atau ciri reka bentuk baru, yang mungkin lebih menarik bagi peniaga bandar.

Akses kepada Pengguna

Kawasan luar bandar secara definisi jauh dari pusat bandar; oleh itu, mereka tidak menikmati akses mudah yang sama ke tempat membeli-belah utama yang dinikmati oleh penduduk bandar. Rancangan pemasaran yang mensasarkan pengguna luar bandar mungkin bergantung pada penjualan internet atau kerjasama dengan kedai yang sudah melayani kawasan luar bandar. Mesejnya cenderung dibahagikan kepada versi yang berbeza untuk subkumpulan pengguna yang berbeza.

Kempen pemasaran yang bertujuan untuk definisi pasaran bandar mungkin harus dipecah menjadi subset untuk menarik minat banyak kumpulan dalam wilayah pemasaran. Ia juga perlu lebih luar biasa atau agresif untuk menonjol dari lautan iklan yang bersaing untuk menarik perhatian pengguna bandar.

Budaya Luar Bandar dan Bandar

Amerika luar bandar dan bandar mempunyai banyak ciri budaya yang sama, namun beberapa perbezaan berlaku. Iklan yang menampilkan bintang muzik negara yang popular akan diterima dengan lebih baik di pasaran luar bandar, kerana iklan yang menampilkan jazz kemungkinan akan diterima dengan baik sebagai idea pemasaran bandar. Iklan yang menggunakan kata-kata seperti "dapat diandalkan", "tradisional" dan "nilai" mungkin sesuai dengan pengguna luar bandar, sementara kata-kata seperti "inovatif", "segar" dan "baru" mungkin lebih menarik bagi pengguna bandar. Pemasaran yang sesuai dengan norma budaya setiap komuniti cenderung menghasilkan penjualan.

Kaedah Pemasaran

Perhatikan pentingnya pemasaran bandar berbanding pemasaran luar bandar. Pendekatan yang berbeza akan memberi kesan yang berbeza. Pengguna yang tinggal di kawasan luar bandar di mana perubahan lambat berlaku dapat memberikan reaksi terbaik terhadap pemasaran satu lawan satu yang dilakukan oleh jurujual yang meluangkan masa untuk memantapkan diri dalam komuniti dan mendapat kepercayaan. Walau bagaimanapun, pendekatan peribadi, berkenalan dengan anda yang sama mungkin dilihat dengan kecurigaan di kawasan bandar, terutama jika teknik menjual fakta yang tidak masuk akal adalah kebiasaan.

Adalah bijaksana untuk memperhatikan teknik penjualan yang sudah berjalan, ketika menyusun kempen pemasaran khusus lokasi. Kaedah lain yang baik untuk dicuba dengan sasaran luar bandar termasuk pemasaran surat terus, iklan surat khabar tempatan, dan iklan radio tempatan, kata Elaine Fogel.