Apa itu Industri Kraf?

Industri kraf merangkumi barang-barang buatan tangan oleh pengrajin atau mereka yang mahir dalam perdagangan tertentu. Perniagaan kecil yang terlibat dalam perdagangan kraf merangkumi segalanya dari galeri seni hingga tekstil buatan tangan hingga produk masakan. Selalunya, pengusaha industri kraf beroperasi secara bebas dan tidak diberi francais. Industri ini biasanya bergantung pada bekalan sumber tempatan dan sokongan masyarakat untuk mengekalkan asas pelanggan.

Kepentingan

Menurut Persatuan Kerajinan & Hobi, industri kraf merangkumi perniagaan yang terlibat dalam reka bentuk, penciptaan, pengedaran dan penjualan produk dalam industri kerajinan dan hobi bernilai $ 30 bilion di AS Industri kraf ini mewakili sebahagian besar komuniti perniagaan kecil yang sedang berkembang di Amerika Syarikat. Kos permulaan untuk jenis perniagaan ini rendah, dan kebanyakan pemilik dapat membuat barang di kediaman mereka sendiri, menjadikannya jalan masuk dan berpatutan bagi mereka yang memulakan perniagaan.

Jenis-Jenis

Barang-barang kraf semuanya dihasilkan dengan tangan oleh tukang. Di luar itu, barang yang diedarkan oleh perajin boleh berbeza-beza dari pakaian buatan tangan hingga barang hiasan rumah atau karya seni. Selalunya tukang menghasilkan produk yang mempunyai kaitan dengan tradisi sejarah atau etnik. Peruncit yang mengkhususkan diri dalam membekalkan tukang dengan persediaan untuk membuat kraf juga berada di bawah payung industri kraf.

Pengeluaran

Artis bekerja dengan pelbagai medium untuk menghasilkan kraf yang dijual. Banyak perniagaan kraf kecil dengan satu pemilik menghasilkan produk tersebut di kediaman mereka sendiri, sementara operasi yang lebih besar mungkin menggaji beberapa pekerja. Perniagaan kraf adalah kebalikan dari pengeluaran besar-besaran, menggunakan pendekatan langsung untuk menghasilkan barang yang unik untuk pelanggan. Kadang-kadang mesin boleh digunakan, tetapi selalunya ia memerlukan operasi oleh tukang yang mahir. Peruncit boleh memilih untuk menawarkan penyesuaian produk untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Pasaran

Pameran perdagangan dan pameran kerajinan merupakan lokasi utama bagi perajin kraf untuk menjual produk mereka. Perniagaan lain yang lebih mapan mungkin mengekalkan lokasi batu bata untuk penjualan kraf, sementara ada yang memilih untuk mendasarkan operasi mereka di web. Pembekal dan pengeluar kraf semakin memilih untuk menggunakan media sosial untuk memasarkan perniagaan mereka dan menarik pembeli baru. Banyak perajin pakar dalam bidang atau produk khusus untuk memantapkan diri dalam industri.