Kemahiran Produktiviti & Keutamaan

Kemahiran pengurusan masa dan keutamaan yang berkesan akan membantu anda memperoleh dan mengekalkan pekerjaan dengan baik. Pengurus atasan mencari pekerja yang dapat meningkatkan produktiviti mereka dan mendorong orang lain untuk melakukan perkara yang sama. Mempelajari cara yang paling berkesan memprioritaskan tugas akan meningkatkan nilai anda sebagai pekerja dan membantu anda meningkatkan peluang anda mendapat kenaikan gaji atau kenaikan pangkat.

Utamakan Tugas

Tidak semua tugas kerja sama pentingnya. Semasa memutuskan tugas mana yang memerlukan perhatian segera, fokus pada akibat tidak menyelesaikan tugas. Tugas mana yang akan memberi kesan paling merugikan jika tidak selesai? Lihat juga jangka masa untuk menyelesaikan setiap tugas. Bahkan tugas mendesak dengan tarikh akhir yang dilengkapkan untuk diselesaikan kadangkala dapat ditangguhkan ketika menyelesaikan pekerjaan dengan tarikh akhir segera.

Ukur Aktiviti

Salah satu kaedah yang berkesan untuk meningkatkan produktiviti adalah membuat jurnal masa dan mencatat bagaimana anda menghabiskan hari kerja anda. Adakah anda membuang banyak masa untuk aktiviti yang tidak perlu? Fokus untuk mencari cara untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu tugas. Lihat berapa banyak masa yang anda habiskan untuk membetulkan kesilapan. Melakukan pekerjaan dengan betul pada kali pertama akan menjimatkan masa yang terbuang dalam membetulkan kesilapan.

Senarai yang hendak dibuat

Buat senarai semua tugas anda dan syarat menyelesaikan setiap tugas anda. Semasa anda menyelesaikan aktiviti untuk tugas tertentu, periksa ia selesai. Ini akan membantu anda menumpukan perhatian pada apa yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan pekerjaan. Gunakan kalendar anda untuk menjadualkan peringatan aktiviti tertentu yang mesti diselesaikan. Mulakan setiap hari dengan melihat kalendar anda dan fokus pada tugas-tugas tertentu yang dijadualkan pada hari tersebut. Semasa anda menyelesaikan aktiviti yang paling mendesak, anda harus mempunyai masa yang tersisa pada akhir hari untuk mengerjakan pekerjaan rutin yang kurang mendesak. Luangkan masa beberapa minit pada akhir hari untuk memastikan anda tidak meninggalkan keutamaan.

Ambil rehat

Jadualkan waktu rehat untuk diri sendiri. Ini akan menghilangkan tekanan dan membuat anda tetap fokus dalam menyelesaikan kerja anda. Membakar diri dengan tidak pernah berehat tidak akan meningkatkan produktiviti anda. Bawalah makanan ringan bertenaga tinggi dengan anda untuk bekerja untuk mengekalkan tahap tenaga anda. Ganjarkan diri anda untuk mencapai matlamat dengan merancang aktiviti khas di luar waktu kerja. Ini akan membuat anda termotivasi untuk terus melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin.