Masalah Organisasi di Tempat Kerja

Ketika organisasi terus melakukan diversifikasi, peluang untuk masalah di tempat kerja semakin meningkat. Pemilik dan pengurus perniagaan kecil biasanya menghadapi satu atau lebih daripada tiga tahap konflik yang berpotensi - masalah pekerja, pasukan atau organisasi. Selalunya penyebab utama masalah ini adalah kurangnya komunikasi terbuka atau mengalir atau menggunakan struktur organisasi yang salah. Banyak perniagaan membendung masalah dengan mengelakkan daripada menyampaikan rangkaian arahan yang jelas.

Isu Pekerja Individu

Masalah pekerja individu boleh menjadi konflik keperibadian, masalah penyelia, trauma peribadi, atau berorientasikan struktur syarikat. Pengurusan mesti mengetahui punca masalah dan siapa atau apa yang terus "memicu kebakaran." Sekiranya tidak ada pencetus yang jelas, jawapannya boleh menjadi komunikasi yang tidak mencukupi atau membingungkan. Sebagai contoh, seorang pekerja dalam organisasi yang terdesentralisasi mungkin merasa mereka mesti menjawab kepada beberapa penyelia sekiranya rantai komando tidak disampaikan dengan jelas.

Masalah Pasukan dan Putus

Untuk berprestasi tinggi, pasukan mesti berdedikasi untuk berusaha mencapai tujuan yang dipersetujui. Sekiranya mereka mengalami pemutusan hubungan peribadi dengan ahli pasukan lain, pasukan boleh menjadi tidak berfungsi. Isu-isu ini sering berpunca daripada kerosakan komunikasi organisasi atau pengurusan yang membingungkan matlamat bersama pasukan dan peribadi. Ketua pasukan mesti memberikan maklum balas yang berterusan dan memupuk kesatuan.

Semasa menghadapi masalah pasukan, pengurus mesti mendiagnosis masalah dan mengambil tindakan pembetulan segera untuk mengelakkan kerosakan prestasi yang lebih serius.

Masalah Seluruh Organisasi

Masalah pekerja atau pasukan yang sederhana dapat berkembang dengan cepat ke keseluruhan organisasi anda jika anda tidak mengambil tindakan pembetulan segera. Anda mesti mengelakkan keadaan ini dengan segala cara, kerana ini sering mengakibatkan kakitangan anda membentuk dua kumpulan, kedua-duanya saling bertentangan. Sekiranya semua tindakan penghindaran anda gagal, bersiaplah untuk mengambil langkah-langkah pembetulan yang lebih dramatik. Anda mesti mengelakkan masalah ini daripada mengubah budaya korporat yang anda alami dengan berhati-hati untuk menjadikan syarikat dan tempat kerja anda sebagai entiti yang berprestasi tinggi.

Langkah Penyelesaian Masalah Organisasi

Banyak jalan boleh menyebabkan masalah organisasi di tempat kerja. Berjaya menyelesaikan masalah ini, bagaimanapun, biasanya mengikuti rancangan yang sama. Pertama, atur dan selesaikan masalah semasa dengan segera. Sebagai contoh, dua atau tiga pekerja mungkin mengalami konflik interpersonal. Sekiranya anda bukan sebahagian daripada masalah, anda mesti menjadi penyelesaiannya.

Kedua, pelajari punca masalah. Atasi dan betulkan masalah ini untuk mengelakkan pengulangan masalah. Ini mudah dinyatakan, tetapi selalunya lebih sukar dicapai. Namun, anda mesti mengambil dua langkah ini untuk mengekalkan kakitangan yang berprestasi tinggi.