Bagaimana Saya Memulakan Perniagaan Mesin Layan Diri?

Dalam masyarakat yang sibuk sekarang ini, mesin layan diri telah berkembang menjadi industri bernilai $ 42 bilion. Sebagai usahawan, anda boleh memanfaatkan pasaran ini dengan memulakan perniagaan mesin layan diri. Dengan perniagaan baru muncul setiap hari, ada banyak ruang untuk pengusaha yang cerdas. Perniagaan mesin layan diri membolehkan anda memulakan kecil dengan wang yang anda miliki, mengelakkan mengambil pinjaman, dan membiayai pekerjaan sampingan ini dengan pekerjaan semasa anda. Pilih lokasi yang sesuai untuk mesin anda atau dapatkan laluan yang berjaya untuk berjaya.

Pilihan Perniagaan Anda

Anda mempunyai tiga pilihan utama untuk dipilih semasa memulakan perniagaan mesin layan diri.

  • DIY dari bawah ke atas.  Cubalah pilihan ini jika anda mempunyai banyak pengalaman penjualan dan perniagaan kerana ia memberikan kos permulaan yang paling murah dan ini membolehkan anda memulakannya dengan kecil. Walau bagaimanapun, ia memerlukan pelaburan terbaik pada masa anda sendiri.

  • Beli perniagaan yang ada.  Ini menjimatkan masa anda memperoleh mesin yang sudah siap di laluan terbukti. Walau bagaimanapun, kos permulaan lebih tinggi dan boleh mencecah $ 500,000 untuk membeli perniagaan. 

  • Francais. Francais adalah model terbaik jika anda mahukan penyelesaian turnkey. Kelemahan utama ialah biasanya memerlukan pelaburan awal yang lebih besar dan bayaran royalti yang berterusan. Contoh pilihan francais mesin layan diri makanan sihat termasuk KarmaBox Vending, V lebih sihat 4U, Naturals2Go dan manusia 

Tempat Menempatkan Mesin Layan Diri Anda

Lokasi adalah salah satu pertimbangan terpenting dalam perniagaan mesin layan diri. Cari lokasi dengan banyak lalu lintas seperti restoran, kedai kopi, pusat membeli-belah, pawagam, sekolah menengah, kolej dan pusat pangsapuri.

Lesen Mesin Layan Diri

Beberapa negeri menghendaki anda mempunyai izin penjual untuk menjalankan perniagaan mesin layan diri. Sebagai contoh, di Maryland, anda mesti mendapatkan lesen mesin layan diri dari kerani gelanggang litar di daerah tempat mesin anda berada. Walau bagaimanapun, di Maryland, anda tidak memerlukan lesen mesin layan diri untuk rokok, majalah, surat khabar, cawan kertas, tuala kertas, setem pos, serbet, sabun atau penutup tandas. Oleh kerana peraturan mengenai mesin layan diri sangat banyak, periksa peraturan negara Anda. Candymachines.com menyediakan direktori peraturan pelesenan mesin layan diri setiap negeri.

Apakah Jenis Produk Yang Perlu Saya Masukkan di Mesin Saya?

Jenis produk bergantung pada sasaran pelanggan dan lokasi anda. Secara amnya, pertimbangkan lima perkara ini semasa memilih produk anda:

  • Makanan sedap  Sekiranya jenis produk yang anda berikan tidak sesuai dengan profil citarasa orang di lokasi mesin layan diri, anda tidak akan menjual produk apa pun.

  • Pemakanan.  Makan yang lebih sihat telah menjadi trend besar dalam perniagaan mesin layan diri. Pada tahun 2013, USDA memulakan inisiatif Smart Snacks in School yang menetapkan garis panduan persekutuan untuk jumlah kalori, lemak, gula dan natrium yang dibenarkan dalam makanan ringan sekolah.

  • Kos rendah.  Kurangkan kos anda dengan membeli terus dari pengeluar.

  • Jenama terkenal.  Sertakan jenama nama yang terkenal kerana pelanggan cenderung membelinya.

  • Pastikan mereka berminat.   Kadang-kadang tambahkan item baru ke mesin layan diri anda agar pelanggan berminat.

Mendapatkan Peralatan yang Sesuai untuk Pekerjaan

Banyak pemilik perniagaan mesin layan diri yang baru membuat kesilapan membeli mesin sebelum mendapatkan lokasi. Ini boleh menjadi masalah kerana anda mungkin tidak mempunyai mesin yang tepat untuk demografi tempatan. Contohnya, jika anda membeli mesin yang hanya mengambil duit syiling dan meletakkannya di gedung pejabat, anda akan kehilangan perniagaan kerana kerja pejabat tidak cenderung membawa banyak perubahan. Pertimbangkan untuk menyertakan pembaca kad kredit dengan pemantauan jarak jauh pada mesin anda — orang 32% lebih cenderung menghabiskan lebih banyak. Teknologi ini juga membolehkan anda menghabiskan lebih sedikit masa dalam perjalanan antara mesin untuk membaiki dan mengembalikannya. Anda boleh terus mengetahui statusnya dari keselesaan kediaman anda. Dua pengeluar pembaca kad kredit dan sistem pemantauan jarak jauh adalah USA Technologies dan Nayax. Sekiranya anda mendapat skrin LCD pada mesin anda,anda boleh menyertakan iklan yang disasarkan secara tempatan dan menambah ciri menarik untuk pelanggan anda.