Arahan untuk DeepBurner

DeepBurner, program pembakaran cakera percuma, membolehkan anda mengubah fail audio dan video di komputer anda menjadi CD muzik atau filem. DeepBurner juga membolehkan anda membakar fail gambar ISO, dan mengandungi pembuat label yang membantu anda merancang jaket CD dan penutup DVD. DeepBurner kekurangan beberapa ciri versi perisian berbayar, DeepBurner Pro, tetapi masih dapat menangani kebanyakan tugas membakar cakera.

Buat Projek CD atau DVD

Apabila anda memasukkan CD atau DVD kosong ke dalam komputer anda, DeepBurner meminta anda memilih jenis projek. Pilih "Buat CD / DVD data" untuk membakar fail ke cakera. Pilih pilihan ini, sebagai contoh, jika anda ingin membakar filem ke DVD. Pilih "Buat CD audio" jika anda ingin membakar fail muzik, seperti MP3, ke CD. Pilih "Burn ISO image" untuk menyediakan fail gambar ISO untuk pembakaran. Selepas anda memilih jenis projek, pilih untuk membuat projek multisesi atau tanpa multisesi. Sekiranya anda memilih berbilang sesi, anda boleh menambahkan lebih banyak fail ke cakera setelah dibakar. Untuk membakar data atau CD audio atau DVD, gunakan panel Explorer untuk mencari fail yang ingin anda bakar, kemudian seret fail ke panel cakera dan klik "Bakar." Untuk membakar ISO, klik butang "..." untuk memilih fail ISO, kemudian klik "Bakar ISO."

Urus Data

Untuk menghapus data pada cakera, masukkan cakera dan klik "Perakam" dan "Padam." Pilih pemacu cakera yang diingini, pilih kelajuan penghapusan, kemudian pilih "Padam pantas" atau "Padam penuh". Yang pertama hanya membolehkan anda memadamkan senarai isi pada cakera, sementara yang pertama akan menghapus semua yang ada di dalamnya. Sekiranya anda membuat projek tetapi ingin membakarnya ke cakera di kemudian hari, klik butang "X" di bahagian atas skrin untuk menutup DeepBurner, kemudian klik "Ya" untuk menyimpan projek anda. Untuk membuka projek, lancarkan DeepBurner dan klik "Buka" pada arahan.

Buat Penutup dan Label

DeepBurner memberi anda alat untuk membuat label, buku kecil dan sampul CD yang kelihatan profesional. Untuk sebarang jenis projek, klik "Print Label", kemudian pilih ukuran label, seperti DVD atau CD biasa. Klik butang "Masukkan gambar" untuk mencari dan memasukkan gambar untuk label. Anda juga boleh menambahkan teks, seperti tajuk atau kandungan cakera. Menu di sebelah kiri tetingkap memungkinkan anda mengubah ukuran dan mengedit gambar dan teks. Setelah selesai membuat label, klik "Pratonton Cetak." Sekiranya label kelihatan memuaskan, klik "OK" untuk mencetaknya.

Sokongan

Mengemas kini DeepBurner ke versi terbaru biasanya menyelesaikan kebanyakan masalah yang mungkin anda hadapi dengan program ini. Sekiranya anda menggunakan Windows 2000 atau Windows XP, anda mesti log masuk sebagai pentadbir untuk membakar cakera dengan DeepBurner. Sekiranya tidak, anda akan menerima mesej ralat. Sekiranya anda menerima mesej "kesalahan penulis", nyalakan semula komputer anda dan kurangkan kelajuan pembakaran hingga separuh, kerana kelajuan pembakaran yang cepat kadang-kadang boleh menyebabkan kesalahan. Jangan jalankan program lain semasa cuba membakar cakera. Sekiranya anda mendapat mesej "Ralat permulaan ASPI", klik "Perakam" dan "Tetapan", kemudian klik kotak centang di sebelah "Permulaan sistem ASPI terlebih dahulu" untuk melumpuhkannya.