Cara Membuat Tandatangan Digital Menggunakan Keselamatan PDF

Adobe Acrobat membolehkan anda membuat dokumen PDF yang sesuai dengan hampir semua sistem dan platform operasi. Dokumen PDF juga menyokong pelbagai ciri keselamatan. Untuk menghantar dokumen atau surat dengan tandatangan anda, gunakan Acrobat untuk membuat tandatangan digital dari salinan tandatangan tulisan tangan anda yang diimbas. Bersama kata laluan, anda boleh menggunakan tandatangan anda untuk menandatangani dokumen penting secara digital.

Buat Gambar Tandatangan Tulisan Tangan

1

Tandakan nama anda di tengah-tengah sehelai kertas putih kosong. Tandatangani nama anda seperti biasa semasa melaksanakan kontrak atau dokumen undang-undang penting lain. Letakkan sekeping kertas yang ditandatangani di pengimbas anda, kemudian imbas halamannya. Simpan fail sebagai fail gambar JPEG ketika diminta oleh perisian pengimbasan.

2

Buka Windows Explorer dan semak ke folder di mana anda menyimpan gambar JPEG yang diimbas dari tandatangan anda. Klik dua kali fail gambar untuk membukanya di Windows Photo Viewer. Klik ikon "Saiz Sebenar" di sebelah kiri butang anak panah kiri di bahagian bawah tetingkap Windows Photo Viewer. Ini memaparkan fail gambar dalam ukuran penuh.

3

Klik "Mula | Semua Program | Aksesori | Alat Memotong. " Klik "Baru" di tetingkap Alat Snipping; kursor berubah menjadi simbol "+" yang besar. Tekan dan tahan butang tetikus kiri untuk memilih kawasan segi empat tepat di sekitar tanda tangan bertulis anda. Pilih sedikit ruang putih di sekitar tandatangan yang mungkin. Lepaskan butang tetikus untuk memilih tandatangan anda dan buat potongan.

4

Klik ikon berbentuk cakera liut pada bar alat Snipping Tool. Di tetingkap "Simpan Sebagai", ketik "Tandatangan Saya" atau sesuatu yang serupa di bidang "Nama fail". Klik daftar tarik-turun "Simpan sebagai Jenis" dan pilih "Fail JPEG." Klik butang "Simpan" untuk menyimpan gambar Tanda Tangan Saya yang baru di perpustakaan Gambar. Tutup tetingkap Alat Memotong dan keluar dari tetingkap Pemaparan Foto Windows.

5

Lancarkan Adobe Acrobat. Klik "Fail" dan "Buka", kemudian lihat gambar JPEG Tanda Tangan Saya yang anda buat dengan Alat Guntingan. Klik "Buka" untuk membuka gambar di tetingkap Acrobat. Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai." Simpan fail gambar Tanda Tangan Saya sebagai fail PDF standard pada desktop Windows atau di folder lain yang mudah diakses.

6

Klik "Fail" dan "Keutamaan." Klik tab "Keselamatan" di tetingkap Pilihan, kemudian klik butang "Baru" di sebelah blok Penampilan untuk membuka tetingkap dialog Konfigurasi Penampilan Tanda Tangan baru. Masukkan nama deskriptif untuk tandatangan baru di medan Nama Tandatangan, kemudian klik butang radio di sebelah pilihan "Grafik Diimport". Klik butang "Fail" di bawah label "Import Grafik dari".

7

Semak imbas ke fail PDF Tandatangan Saya yang anda buat sebelumnya. Sorot fail PDF, kemudian klik butang "OK" untuk mengimport tandatangan PDF dan kembali ke tetingkap Configure Signature Appearance. Gambar tanda tangan anda muncul di blok Penampilan.

8

Matikan semua pilihan di bahagian Configure Text, kemudian klik butang "OK" untuk menyimpan tandatangan digital. Klik "OK" sekali lagi untuk keluar dari tetingkap Pilihan Acrobat Adobe.

Buat ID Digital

1

Buka Adobe Acrobat, kemudian buka dokumen PDF yang anda mahu tandatangani secara digital. Klik "Lanjutan", "Tanda & Sahkan" dan "Tandatangan Tempat." Apabila diminta untuk melakukannya, seret blok tandatangan segi empat tepat ke tempat dalam dokumen di mana anda mahu ia muncul.

2

Klik butang "ID Baru", kemudian pilih pilihan "ID Digital Baru" di tetingkap dialog ID Digital. Klik butang "Seterusnya" dan masukkan nama, alamat e-mel, negara / wilayah, jenis algoritma utama dan alasan anda mahu menggunakan ID digital di bidang yang sesuai. Klik butang "Seterusnya".

3

Simpan ID digital baru ke folder di komputer anda atau cakera keras luaran. Apabila diminta berbuat demikian, masukkan kata laluan untuk mengakses ID digital. Anda mesti memasukkan kata laluan setiap kali anda ingin menggunakan ID digital dengan tandatangan anda dalam fail Adobe Acrobat. Klik butang "Selesai" untuk menyimpan perubahan pada ID digital dan simpan dalam folder yang anda pilih.

4

Masukkan kata laluan yang anda masukkan untuk ID digital di medan tepat di bawah kotak "Sign As" yang anda seret dan turun ke dokumen. Klik kanan logo Acrobat yang muncul di medan "Sign As", kemudian klik pilihan "Dengan Tandatangan Tangan" pada senarai drop-down. Pastikan gambar PDF yang anda buat dengan tandatangan tulisan tangan anda muncul di blok Penampilan.

5

Masukkan kata laluan untuk ID digital anda lagi di medan kata laluan, kemudian klik butang "Tanda". Tandatangan tulisan tangan anda muncul dalam dokumen PDF. Klik "Fail" dan "Simpan" untuk menyimpan dokumen dengan ID digital dan tandatangan. Cetak atau hantarkan dokumen PDF mengikut keperluan.