Kelebihan Penanda Aras bagi Organisasi

Penanda aras adalah proses mengkaji industri, amalan, fungsi dan produk yang kompetitif dan mencari jalan untuk menemuinya atau memperbaikinya. Syarikat dari semua industri yang berbeza menggunakan penanda aras untuk mengukur kejayaan mereka dan menentukan kekurangan mereka. Proses penanda aras umum melibatkan mengenal pasti kawasan masalah, memilih pesaing teratas yang unggul di mana syarikat gagal dan membuat perubahan yang diperlukan. Terdapat beberapa kelebihan utama menggunakan penanda aras dalam organisasi.

Menurunkan Kos Tenaga Kerja

Satu kelebihan penanda aras mungkin adalah kos buruh yang lebih rendah. Sebagai contoh, sebuah syarikat perkilangan kecil boleh mengkaji bagaimana pesaing utama menggunakan robot untuk beberapa fungsi asas kilang. Robot ini dapat membantu pesaing menjimatkan sejumlah besar wang untuk kos buruh. Pengurus syarikat boleh mendapatkan maklumat mengenai sistem robotik ini melalui laman web pesaing atau artikel dalam talian. Mereka juga boleh mengenal pasti syarikat yang menjual robot pesaingnya. Selepas itu, syarikat yang menggunakan penanda aras boleh memanggil pengeluar robot untuk membantu mengatur sistemnya sendiri.

Meningkatkan Kualiti Produk

Syarikat juga boleh menggunakan penanda aras untuk meningkatkan kualiti produk. Jurutera kadang-kadang membeli produk pesaing terkemuka. Mereka kemudian dapat membezakannya, mempelajarinya dan menentukan bagaimana produk pesaing melebihi atau mengatasi yang lain dalam industri ini. Jurutera kimia boleh mengkaji produk makanan atau pembersih dengan cara yang serupa. Mereka kemudian dapat membandingkan pelbagai elemen yang terdapat dalam produk yang kompetitif dengan barisan produk mereka sendiri. Selepas itu, penambahbaikan dapat dilakukan terhadap kualiti produk.

Meningkatkan Jualan dan Keuntungan

Syarikat yang menggunakan penanda aras untuk meningkatkan fungsi, operasi, produk dan perkhidmatannya dapat menikmati kenaikan penjualan dan keuntungan. Pelanggan cenderung memperhatikan peningkatan ini. Syarikat penanda aras juga boleh mempromosikan peningkatan melalui brosur syarikat, wakil penjualan, iklan majalah dan televisyen. Usaha ini cenderung meningkatkan penjualan, terutama di kalangan pelanggan utama. Syarikat yang beroperasi dengan lebih cekap kerana penanda aras dapat menurunkan perbelanjaan mereka secara drastik. Penjimatan ini boleh menghasilkan keuntungan yang lebih besar.

Penanda Aras Di Seluruh Jabatan

Beberapa organisasi menggunakan penanda aras dalaman untuk meningkatkan prestasi di pelbagai jabatan. Pengurus jabatan boleh mengkaji dan mencontohi amalan terbaik dari satu jabatan tertentu. Perubahan ini boleh mencetuskan peningkatan di semua jabatan. Penanda aras dalaman mempunyai batasannya. Jabatan atasan syarikat mungkin tidak berfungsi dengan cekap seperti yang lain dalam industri. Ini bermakna jabatan lain tidak benar-benar menjadi penanda aras berbanding jabatan terbaik di luar sana.