Bagaimana Mengetahui Apa Nombor Port yang Digunakan Dengan Program Berkongsi Fail

Aplikasi perkongsian fail dan program lain yang mengakses protokol kawalan penghantaran / rangkaian protokol Internet menggunakan port untuk mengarahkan lalu lintas ke destinasi. Namun, kebanyakan router menggunakan firewall untuk menyekat port tertentu, melindungi rangkaian dari pihak luar. Walaupun teknik ini dapat membantu mencegah pengguna yang tidak sah mengakses data sulit perniagaan anda, ia juga dapat menghentikan aplikasi yang berguna daripada berkomunikasi melalui Internet. Untuk membolehkan program berbagi fail mengakses rangkaian anda, cari tahu nomor port apa yang digunakan perisian untuk mengatur penerusan port pada penghala.

Melalui Penghala

1

Klik "Mula" dan masukkan "cmd" ke dalam bar carian. Pilih "cmd" dari hasil untuk melancarkan Command Prompt.

2

Ketik "ipconfig / all" ke dalam konsol dan tekan "Enter." Tatal ke atas untuk mencari bahagian berlabel "Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar penyesuai LAN Tanpa Wayar."

3

Tuliskan alamat untuk Default Gateway. Buka penyemak imbas, ketik lokasi ke dalam bar alamat dan tekan "Enter."

4

Masukkan kelayakan pentadbiran yang sesuai untuk log masuk ke antara muka berasaskan Web penghala. Tinjau dokumentasi yang disertakan dengan peranti untuk mencari nama pengguna dan kata laluan lalai jika anda belum pernah mengakses antara muka sebelumnya.

5

Pilih "Port Forwarding," "Applications & Gaming," "Virtual Servers" atau pilihan serupa dari menu.

6

Klik menu lungsur turun yang terletak di bahagian atas halaman dan semak senarai aplikasi untuk melihat apakah program perkongsian fail disertakan.

7

Pilih aplikasi, jika ada, dan klik "Tambah." Antara muka mengisi nombor port di medan yang sesuai.

Melalui Web

1

Buka penyemak imbas dan arahkan ke Portforward.com (pautan penuh di Sumber).

2

Arahkan ke "Ports" dan klik "Port List."

3

Tekan "Ctrl-F," kemudian ketik nama program perkongsian fail ke dalam medan Cari dan tekan "Enter" untuk mencari aplikasi dalam senarai perisian.

4

Semak entri di sebelah kanan aplikasi untuk mencari port protokol TCP dan datagram pengguna yang berkaitan dengan program.