Kelebihan & Kekurangan Meminjam Wang dari Bank

Semasa perniagaan anda masih muda dan berkembang, kemungkinan anda tidak akan mempunyai modal yang mencukupi untuk menampung pertumbuhannya sehingga dapat merealisasikan potensi penuhnya. Ini adalah masa ketika anda ingin meneroka pilihan anda dari segi kewangan. Salah satu pilihan ini adalah pinjaman bank. Ia cukup popular dan telah wujud sejak kapitalisme wujud. Namun, sebelum anda bergegas ke bank terdekat, adalah penting untuk mengetahui apa faedah dan kekurangan pinjaman bank.

Kelebihan: Ia Membolehkan Anda Membuat Pembelian Besar

Pembelian yang besar, terutama aset yang penting bagi perniagaan anda, akhirnya akan diperlukan pada satu ketika. Pinjaman bank dapat membantu dalam keadaan seperti itu. Beberapa perkara yang boleh anda beli dengan bantuan pinjaman bank termasuk harta tanah, kenderaan, dan mesin. Bank menawarkan banyak keuntungan di sini kerana, tanpa mereka, tidak akan mudah bagi banyak orang untuk memulakan perniagaan atau mengembangkannya. Bagi sesetengah orang, itu mustahil.

Kelebihan: Anda Menjaga Kepemilikan Anda dalam Perniagaan

Biasanya, apabila anda mengambil pinjaman dari bank, bank tidak memberitahu anda apa yang akan anda lakukan dengan wang itu. Ini adalah salah satu penekanan pentingnya meminjam. Dengan banyak jenis pembiayaan, termasuk pinjaman dari sumber bukan bank, ada semacam pengaruh yang diberikan terhadap kaedah menjalankan perniagaan anda. Dalam beberapa kes, anda harus melepaskan sebilangan hak milik anda dalam perniagaan untuk mendapatkan modal.

Apabila anda mengambil pinjaman dari bank, bank tidak akan mendapat hak milik perniagaan anda, kecuali dinyatakan secara khusus dalam kontrak pinjaman.

Kelebihan: Pinjaman Bank Fleksibel

Pinjaman bank melibatkan banyak pemboleh ubah yang berbeza, termasuk jangka masa pinjaman, yuran yang dikenakan untuk pinjaman, syarat permohonan, kadar faedah, dan sebagainya. Ini akan berbeza dari satu bank ke bank yang lain dan biasanya boleh dirunding, yang membolehkan anda menggunakan syarat yang paling menggemari anda. Dengan kemampuan untuk berbelanja dari satu bank ke bank yang lain dan berunding dengan syarat yang lebih baik, sangat mudah untuk mendapatkan perjanjian manis dengan pinjaman bank.

Kelebihan: Peningkatan Kredit

Satu lagi kelebihan meminjam wang adalah bahawa, bergantung pada keadaan hutang anda, anda sebenarnya dapat meningkatkan kredit anda dalam proses mengambil pinjaman dari bank. Sekiranya anda mengambil pinjaman jangka panjang dari bank dan membuat semua pembayaran tepat pada waktunya, skor kredit anda akan bertambah seumur hidup pinjaman. Sekiranya anda selesai membayar keseluruhan pinjaman tepat pada waktunya tanpa sebarang pembayaran yang tidak dijawab, skor kredit anda akan bertambah baik.

Kekurangan: Anda Berisiko Menyita sekiranya Anda Tidak Dapat Melunaskan Pinjaman

Bank tidak akan mengambil alih perniagaan anda ketika pertama kali mengambil pinjaman. Walau bagaimanapun, bergantung pada bagaimana kontrak dibuat, anda berisiko membuat bank menyita perniagaan anda sekiranya anda tidak dapat membayar balik pinjaman.

Sebilangan besar pinjaman perniagaan dijamin, yang bermaksud ada yang menyokong pinjaman. Ini boleh menjadi jaminan atau jaminan. Sekiranya pinjaman dijamin dengan cagaran, maka bank boleh menuntut sejumlah aset milik anda atau perniagaan anda sekiranya anda tidak dapat membayar balik pinjaman tersebut. Dalam kes yang paling melampau, bank boleh mengambil alih keseluruhan perniagaan anda.

Kekurangan: Jaminan Dijamin

Sekiranya pinjaman dijamin dengan jaminan, maka ini bermaksud bahawa orang lain telah melunaskan pinjaman tersebut dan itu adalah aset peribadi mereka atau aset perniagaan mereka yang berada dalam talian. Sekiranya anda tidak membayar balik pinjaman, anda akan membahayakan orang lain.

Sekiranya bank mengambil alih perniagaan anda, terserah kepada mereka untuk mengetahui bagaimana mendapatkan kembali wang mereka dari perniagaan anda, yang mungkin melibatkan penjualannya secara keseluruhan atau membubarkan dan membubarkannya sama sekali. Itu boleh memudaratkan banyak pemilik perniagaan.

Kekurangan: Kadar Faedah Tinggi

Apabila anda mengambil pinjaman dari bank, selalu ada kemungkinan suku bunga dapat naik dari masa ke masa, terutama jika anda telah mengambil pinjaman dengan syarat bunga yang berubah-ubah. Itu berpotensi menjadikan pinjaman sangat sukar untuk dilunaskan. Terdapat juga kemungkinan bahawa syarat pinjaman dapat berubah sepanjang hayat pinjaman, menjadikannya tidak menguntungkan bagi perniagaan anda. Banyak bank diketahui membuat tuntutan yang lebih ketat dan syarat yang lebih keras untuk pinjaman yang diberikan kepada perniagaan ketika perniagaan tersebut mengalami masa kegagalan.

Kekurangan: Ini boleh merosakkan Kredit Anda

Sejarah kredit anda adalah faktor penting yang akan dipertimbangkan oleh bank semasa mempertimbangkan sama ada akan memberi anda pinjaman atau tidak. Anda tidak perlu risau tentang penilaian kredit anda semasa anda meneroka sumber pendanaan lain, seperti pembiayaan ekuiti, tetapi ia adalah salah satu faktor terpenting dalam pembiayaan hutang.

Sekiranya anda mempunyai penilaian kredit yang baik, maka anda dapat menantikan peluang yang lebih baik untuk mendapatkan permohonan pinjaman anda diluluskan dan mendapat syarat yang baik. Sebaliknya, kredit buruk akan menjadikan anda tidak menarik bagi kebanyakan bank dan menjadikan anda sangat sukar untuk mendapatkan pinjaman.

Kekurangan: Mempertaruhkan Skor Kredit Anda

Walaupun anda mempunyai kredit yang baik dan berjaya mendapatkan pinjaman dari bank, anda berisiko membahayakan skor kredit anda apabila anda gagal membuat pembayaran tepat pada waktunya atau gagal membayar pinjaman sepenuhnya. Pinjaman jangka pendek adalah yang paling berisiko kerana ia dapat menurunkan skor kredit anda dalam jangka masa yang singkat. Dengan pinjaman jangka panjang, satu pembayaran yang terlewat dapat diperbaiki dengan membuat pembayaran masa depan tepat pada waktunya. Dengan pinjaman jangka pendek, pembayaran sekali sahaja mungkin adalah semua yang anda perlukan untuk menyimpan skor kredit anda dan kehilangannya mungkin membuat semua perbezaan pada permohonan pinjaman anda yang seterusnya apabila skor kredit anda kurang sempurna.

Kelebihan atau Kekurangan: Proses Permohonan Boleh Dirumitkan

Proses permohonan pinjaman dari bank boleh agak panjang dan rumit kerana bank memerlukan prosesnya menyeluruh dan menyeluruh. Sebuah bank ingin melindungi semua asasnya sebelum meminjamkan wang kepada anda. Perkara ini berlaku terutamanya ketika perniagaan kecil yang melamar perniagaan tersebut.

Statistik menunjukkan bahawa kebanyakan perniagaan kecil gagal, yang bermaksud bahawa bank akan enggan mengambil risiko ketika memberikan pinjaman kepada pelanggan ini. Mereka pasti ingin mengetahui banyak tentang perincian rancangan perniagaan anda sebelum mereka merasa cukup yakin untuk memberikan wang mereka. Ini dapat menjadikan proses mendapatkan pembiayaan dari bank menjadi masalah yang serius.

Sebaliknya, kerana ini adalah keburukan, ia berpotensi menjadi kebaikan bagi perniagaan anda. Untuk menjadikan aplikasi anda kuat, anda akhirnya akan membuat rancangan perniagaan yang lebih mantap dan mencari rujukan yang lebih berharga. Ini memastikan bahawa anda teliti dalam merumuskan rancangan perniagaan anda dan aspek teras perniagaan anda. Hasilnya ialah perniagaan anda akan kelihatan menarik bagi bank dan memberi anda syarat pinjaman yang baik. Anda mungkin terpaksa melihat lebih dalam beberapa aspek penting dalam perniagaan anda dengan proses permohonan pinjaman yang belum anda fikirkan sebelumnya.