Kepentingan Keselamatan Pekerja

Keselamatan pekerja semestinya sangat penting bagi setiap syarikat. Pertama sekali, setiap pekerja mempunyai hak untuk bekerja di persekitaran yang selamat dan sihat. Tidak ada pekerja - atau keluarga mereka - yang harus menderita kerana bahaya yang dapat dielakkan di tempat kerja. Dengan mewujudkan tempat kerja yang selamat dan sihat, syarikat juga melindungi diri mereka sendiri.

Pengekalan Pekerja

Persekitaran yang tidak selamat mungkin akan membuat pekerja merasa tidak dihargai. Sebagai contoh, jika syarikat memberikan latihan yang tidak mencukupi mengenai operasi mesin, membenarkan kanak-kanak di bawah umur menggunakan mesin berat atau tidak memaksakan kod keselamatan, pekerja mungkin akan merasakan syarikat itu tidak peduli dengan kesejahteraan mereka. Ini boleh menyebabkan pekerja merasa kurang setia kepada syarikat dan mencari kerja dengan syarikat yang menjaga pekerja mereka dengan lebih baik. Lebih sedikit pekerja mungkin akan memohon untuk bekerja dengan syarikat itu, dan pekerja yang paling mahir mungkin akan mencari pekerjaan di tempat lain. Latihan yang betul akan membantu pekerja merasa senang bekerja di syarikat tersebut.

Kewangan Syarikat

Sebuah syarikat boleh menghadapi masalah kewangan yang serius jika pekerja menuntut kerana bahaya di tempat kerja atau kecederaan yang disebabkan. Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan persekutuan (OSHA) menghendaki semua majikan untuk mengikuti garis panduan khusus dalam mewujudkan tempat kerja yang selamat. Tidak mengikut peraturan OSHA boleh menyebabkan masalah undang-undang dan kewangan yang serius. Menjaga tempat kerja selamat melibatkan pelaburan kewangan, tetapi pelaburan itu akan terbayar dengan memastikan syarikat itu mengelakkan tuntutan mahkamah dan pembayaran penyelesaian. Syarikat yang lebih baru, atau syarikat yang berurusan dengan tuntutan undang-undang yang besar, mungkin tidak mempunyai dana untuk meneruskan operasi sekiranya jatuh ke dalam masalah kewangan. Selain itu, menjaga pekerja yang sihat akan membuahkan hasil dengan mengelakkan premium insurans yang lebih tinggi yang mungkin disubsidi oleh majikan.

Produktiviti Syarikat

Pekerja yang sihat yang merasa selamat dan selesa di persekitaran kerja mereka akan bekerja lebih produktif daripada pekerja yang cedera atau sakit di tempat kerja. Memperbaiki bahaya di tempat kerja akan membantu memastikan pekerja tetap bekerja dengan baik sepanjang hari kerja, dan bukannya meluangkan masa untuk sembuh dari kecederaan atau penyakit. Hal ini berlaku untuk pekerja pejabat dan juga mereka yang bekerja dalam pekerjaan yang dianggap tradisional lebih berbahaya, kerana duduk untuk waktu yang lama setiap hari boleh menyebabkan gangguan kesihatan yang berbahaya. Pekerja pejabat yang didorong untuk berehat sebentar sepanjang hari untuk bergerak mungkin merasa lebih baik, menikmati faedah kesihatan jangka panjang yang jauh lebih baik dan mencapai lebih banyak daripada pekerja yang tetap berada di meja kerja mereka.

Reputasi Syarikat

Sebuah syarikat akan dengan cepat mengembangkan reputasi sebagai cuai sekiranya membenarkan pekerja bekerja di antara bahaya yang dapat dielakkan. Pelanggan syarikat, pesaing dan masyarakat umum mungkin akan menganggap syarikat itu sebagai tidak profesional sekiranya mereka mengetahui pengawasan keselamatan syarikat. Lebih sedikit orang mungkin membeli barang atau perkhidmatan dari syarikat sebagai hasilnya, dan syarikat mungkin mempunyai masa yang lebih sukar untuk mendapatkan pinjaman yang mungkin diperlukannya.