Definisi Penganalisis Proses

Penganalisis proses, tidak menghairankan, menganalisis proses! Juga dikenali sebagai penganalisis penyelidikan operasi, penganalisis proses perniagaan meneliti secara terperinci langkah yang digunakan oleh perniagaan untuk menghasilkan produk dan membuat keputusan penting, kemudian mengesyorkan cara prosesnya dapat diperbaiki. Pekerjaan ini memerlukan kemahiran matematik dan statistik serta mengenal sistem perisian pakar, tinjauan dan teknik input pekerja lain, pengaturan logistik dan pelbagai bidang lain yang berkaitan dengan perniagaan yang diteliti.

Penerangan Rasmi seorang Penganalisis Proses

Biro Statistik Tenaga Kerja, bagian dari Departemen Tenaga Kerja AS, memiliki sistem formal "klasifikasi pekerjaan" yang merangkumi keterangan mengenai tajuk pekerjaan, bersama dengan judul alternatif yang digunakan untuk jenis pekerjaan yang sama. Huraian BLS seorang penganalisis penyelidikan operasi sama dengan definisi penganalisis proses.

Menurut BLS, penganalisis proses aktif dalam bidang berikut:

  • Penyelesaian masalah: Mengenal pasti masalah dalam proses perniagaan dan memberikan cadangan penyelesaian, atau sekurang-kurangnya memperbaiki keadaan.
  • Pengumpulan maklumat: Meninjau kakitangan dan pelanggan, melakukan wawancara, menggunakan pangkalan data, mengkaji sejarah penjualan dan memasang sumber lain untuk mendapatkan gambaran keseluruhan proses yang digunakan dan masalah dalam pelaksanaannya.
  • Analisis: Menggunakan pemikiran logik, alat perisian, teknik statistik dan metodologi penganalisis proses lain untuk mengkaji maklumat yang dikumpulkan untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam mengenai proses dan bidang yang berpotensi untuk diperbaiki.
  • Pelaporan: Menyiapkan laporan formal, persembahan dan cara komunikasi lain untuk menyampaikan hasil analisis proses kepada pengurus kanan.

Latar Belakang dan Pendidikan

Tugas penganalisis proses secara amnya memerlukan pengurangan jumlah dan penggunaan alat statistik, jadi latar belakang matematik yang tegas biasanya merupakan prasyarat untuk jenis kedudukan ini.

Majikan juga mungkin mencari keakraban pendidikan dengan jenis perniagaan yang diusahakan syarikatnya. Sebagai contoh, sebuah syarikat kejuruteraan lebih suka mengupah seseorang yang mempunyai latar belakang bidang kejuruteraan, sementara bank atau syarikat insurans akan mencari pemohon dengan pendidikan di perkhidmatan kewangan.

Penganalisis proses sering disewa keluar dari kolej - bermaksud graduan dengan ijazah sarjana muda - walaupun sebilangan syarikat lebih suka menggaji mereka yang mempunyai ijazah yang lebih maju, biasanya master, atau seseorang dengan pengalaman dunia nyata dalam industri, mereka diharapkan dapat menganalisis.

Menurut BLS, bayaran median bagi penganalisis penyelidikan operasi pada tahun 2018 adalah $ 83,390.

Contoh Cabaran Penganalisis Proses

Penganalisis proses perniagaan, pada dasarnya, adalah penyelesai masalah. Tidak ada kekurangan masalah untuk diselesaikan dalam dunia perniagaan. Pertimbangkan contoh berikut:

Pesawat Boeing 737 Max dibenarkan terbang tanpa perlindungan yang mencukupi atau panduan juruterbang mengenai cara menangani kerosakan sistem. Hasilnya adalah dua nahas maut dan pendaratan seluruh armada pesawat ini di seluruh dunia. Kedua-dua Boeing dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan kini beralih ke penganalisis proses sebagai bagian dari tim yang memeriksa bagaimana mencegah masalah seperti itu berulang.

Firma media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter, sedang bergulat dengan teknik untuk memantau kandungan yang disiarkan di laman web mereka dengan lebih baik untuk mengelakkan kandungan yang tidak diingini - dari catatan politik palsu hingga tingkah laku pemangsa - daripada disiarkan, sambil mengenal pasti dan membuang kandungan tersebut dengan cepat. Proses penganalisis dengan kepakaran dalam algoritma media sosial akan membantu mencari jalan keluar untuk masalah yang menakutkan ini.

Sistem penjagaan kesihatan AS berada di tengah penyelarasan luas yang difokuskan pada penyimpanan rekod elektronik sebagai cara untuk melancarkan akses maklumat untuk doktor, pesakit, syarikat insurans dan lain-lain dalam perniagaan ini. Penganalisis proses dengan kepakaran dalam sistem sedemikian akan membantu dalam mengenal pasti peluang peningkatan.