Cara Memulakan Perniagaan Kedai Berjimat Cermat

Kedai berjimat cermat hari ini bergaya, khusus dan mendapat permintaan tinggi, yang bermaksud mereka semakin popular. Sekiranya anda gemar membeli-belah dengan potongan harga atau mempunyai minat untuk barangan fesyen vintage, retro, atau fesyen yang tinggi, perniagaan kedai barang berjimat cermat mungkin sesuai untuk anda. Terdapat banyak petunjuk untuk perniagaan ini, tetapi tidak kira apa fokus anda, rancangan perniagaan yang kuat, inventori yang berkualiti dan kemahiran pemasaran yang hebat adalah suatu keharusan.

1

Buat rancangan perniagaan untuk kedai barang bekas anda. Tentukan sama ada anda akan menjual pelbagai barang, atau fokus menjual barang antik, perabot vintaj, pakaian terpakai atau barang lain. Pertimbangkan sama ada pasaran sasaran anda akan menjadi keluarga berpendapatan rendah, warganegara makmur dalam mencari barang vintaj mewah atau yang lain. Kunjungi atau teliti kedai barang berjimat tempatan yang lain, tentukan siapa sasaran pasaran mereka dan adakah mereka memenuhi keperluan pasar tersebut. Pertimbangkan bagaimana anda dapat membezakan perniagaan anda dari pesaing melalui inventori atau harga anda. Buat senarai bekalan dan nilaikan berapa banyak wang yang anda perlukan untuk membuat kedai anda habis. Beri nama perniagaan anda yang mengirimkan pesan menarik ke pasar sasaran anda dan mendorong mereka untuk berbelanja dengan anda. Sertakan apa yang menjadikan kedai anda asli menjadi nama anda. Sebagai contoh,jika anda akan mengkhususkan pada pakaian terpakai berjenama dengan harga lebih sedikit, cuba masukkan idea ini ke dalam nama perniagaan anda.

2

Lesen dan insurans perniagaan anda. Memohon lesen perniagaan di pejabat kerani bandar anda. Pastikan barang dagangan anda daripada kecurian dan kerosakan, dan lindungi liputan tanggungjawab sekiranya pelanggan mengalami kecederaan semasa berada di kedai anda.

3

Cari lokasi yang hebat. Cari ruang sewa di kawasan yang mendapat banyak lalu lintas kereta dan kaki, terutama di kawasan di mana pasar sasaran anda cenderung tinggal atau berbelanja. Cari tempat yang mempunyai tingkap paparan yang besar untuk memaparkan barang yang menarik. Pertimbangkan sama ada perniagaan pesaing berdekatan: mencari perniagaan anda di dekat pesaing boleh menjadi pro atau kekurangan. Banyak pembeli berjimat suka berbelanja di beberapa kedai setiap perjalanan, tetapi pastikan harga dan penawaran anda sesuai dengan pesaing jika anda buka berdekatan.

4

Kumpulkan barang dagangan. Penjualan halaman yang kerap, kedai barang berjimat murah dan penjualan harta tanah untuk mencari tawaran yang baik untuk barang terpakai. Kumpulkan barang yang tidak rosak dari lorong dan tepi jalan dan perbaiki sebelum dijual. Cari pemborong dalam talian yang mungkin menawarkan tawaran bagus untuk pakaian terpakai yang dijual secara pukal. Minta sumbangan dan tawarkan untuk mengambilnya dari penderma atau buat drop-off sumbangan di lokasi kedai anda jika anda sudah berpindah.

5

Pasarkan kedai berjimat cermat anda. Buat risalah dan kad perniagaan untuk diedarkan kepada bakal pelanggan yang anda temui. Sertakan jenis barang yang anda jual dan tekankan apa yang menjadikan kedai anda asli. Ikuti risalah di papan buletin tempatan berhampiran peruncit tempat pasar sasaran anda cenderung berbelanja. Rancang pembukaan besar yang akan menarik minat pelanggan anda. Sebuah kedai vintaj mewah mungkin mengadakan acara anggur sebagai sebahagian daripada pembukaan; sebuah kedai yang pakar dalam pakaian kanak-kanak terpakai mungkin mempunyai permainan untuk dimainkan oleh kanak-kanak. Paparkan helaian pendaftaran di mana bakal pelanggan boleh mendaftar ke senarai mel anda. Hantarkan e-mel kepada pelanggan secara berkala dengan kupon atau kemas kini inventori.