Apa itu ASUS Cool 'n' Quiet?

ASUS Cool 'n' Quiet adalah ciri yang membolehkan unit pemprosesan pusat di komputer ASUS memantau permintaan perkakasan dan perisian yang dimuat ke dalam unit pemprosesan dan secara automatik menyesuaikan voltan dan frekuensi. Menyelaraskan voltan dan frekuensi CPU menghasilkan suhu CPU yang lebih rendah serta bunyi kipas penyejuk yang kurang. Ciri Cool 'n' Quiet memperpanjang jangka hayat CPU komputer ASUS anda dan juga jangka hayat komputer itu sendiri.

Penyesuaian Kipas Penyejuk

ASUS Cool 'n' Quiet juga secara automatik menyesuaikan kipas penyejuk komputer anda mengikut turun naik suhu CPU. Sekiranya suhu dalam CPU meningkat, kelajuan kipas akan meningkat. Sekiranya suhu di dalam CPU menurun, kecepatan kipas akan berkurang dan kipas mungkin dapat dimatikan jika fitur Cool 'n' Quiet menentukan bahawa kipas tidak perlu berjalan. Mengurangkan kelajuan kipas penyejuk, dan mungkin mematikan kipas, menjimatkan kuasa dan mengurangkan bunyi kipas.

Spesifikasi

ASUS Cool 'n' Quiet hadir dalam motherboard K8V Deluxe dan motherboard ASUS yang dihasilkan sejak model K8V Deluxe. Sistem Input / Output Asas komputer ASUS anda menguruskan ciri ASUS Cool 'n' Quiet; setelah ciri ini diaktifkan, ia berfungsi di belakang tabir tanpa memerlukan input pengguna. Ciri ini bukan komponen Windows dan tidak dikemas dengan sistem operasi.

Status

Untuk melihat sama ada ASUS Cool 'n' Quiet diaktifkan pada sistem ASUS anda, mulakan semula komputer anda dan tekan kekunci "Padam" atau "Tab" semasa sistem anda memulakan untuk memasuki BIOS Setup Utility. Gunakan kekunci navigasi komputer anda untuk memilih "Lanjutan", kemudian "Konfigurasi CPU." Pilih "AMD Cool 'n' Quiet Configuration" dan cari status di sebelah perkataan "Cool 'n' Quiet". Sekiranya berbunyi "Diaktifkan", Cool 'n' Quiet aktif dan berjalan di komputer anda.

Membolehkan

Sekiranya anda melihat "Dinonaktifkan" di sebelah perkataan "Cool 'n' Quiet," pilih "Diaktifkan." Gunakan kekunci navigasi komputer anda untuk memilih "Kuasa." Pilih "Ya" di sebelah "Sokongan ACPI 2.0." Pilih "Simpan Perubahan dan Keluar" untuk menyimpan perubahan pada BIOS komputer anda. Komputer anda akan dimulakan semula. Setelah Desktop komputer ASUS anda dipaparkan, masukkan CD-ROM aplikasi Cool 'n' Quiet yang disertakan dengan komputer anda ke dalam pemacu CD / DVD-ROM. Cakera dilancarkan secara automatik dan memuatkan pemacu dan program aplikasi Cool 'n' Quiet. CD-ROM akan meminta anda apabila proses pemasangan selesai.

Setelah pemasangan selesai, arahkan ke desktop komputer anda dan klik kanan di mana-mana kawasan kosong. Klik "Peribadikan", "Penjimat Skrin" dan kemudian "Tukar tetapan kuasa." Klik pada bulatan di sebelah "Power Saver" di bawah "Pilih atau sesuaikan rancangan kuasa." Tutup kotak dialog terbuka, kemudian navigasi kembali ke skrin Mula. Klik "Cool & Quiet" untuk mengaktifkan ciri pada komputer ASUS anda.

Anda juga dapat mengaktifkan fitur dengan menekan "Windows-Z" ketika berada di layar Mula untuk melancarkan Bar Aplikasi Windows 8. Klik atau ketuk ikon "Semua aplikasi", tatal ke tajuk "ASUS" dan klik "Sejuk & Tenang."