Cara Membuat Akaun Facebook Tidak Dapat dilihat oleh Orang ramai

Facebook menyediakan ciri kawalan privasi untuk membantu anda melindungi data akaun anda dari seluruh dunia. Walaupun anda dapat menyembunyikan sebahagian besar data penting anda, anda harus ingat bahawa gambar profil dan foto sampul anda selalu ditunjukkan kepada orang ramai. Anda dapat mengkonfigurasi sama ada profil anda dipaparkan di enjin carian dan juga mengubah tetapan untuk siapa yang dapat mengirimkan permintaan teman kepada anda. Secara amnya, anda harus menahan diri dari menyiarkan sesuatu yang terlalu peribadi, kerana apa-apa yang diposkan ke Facebook boleh sampai ke khalayak ramai.

Mesin Carian dan Permintaan Rakan

Facebook menjadikannya mudah untuk berkongsi maklumat anda dengan enjin carian. Ciri ini juga menjadikan profil anda terbuka untuk umum, dan sesiapa sahaja dapat mencari nama anda. Untuk mengelakkan mesin carian merayap profil anda, pilih ikon kunci, pilih "Lihat Lebih Banyak Tetapan" dan matikan pilihan untuk membolehkan mesin pencari dapat membuat pautan ke Garis Masa anda. Tetapkan pilihan lain di bahagian "Siapa Yang Boleh Melihat Barang Saya" dan "Siapa Yang Boleh Menghubungi Saya" ke "Rakan" sahaja.

Pilihan Penandaan

Dari halaman Tetapan Akaun, pilih pilihan "Garis Masa dan Penandaan" di bar sisi. Pilih setiap pilihan yang ada dan tetapkan kawalan privasi ke "Friends" atau "Only Me." Sekiranya anda menetapkan pilihan untuk "Siapa yang Dapat Mengirim Perkara Di Garis Masa Saya" ke "Hanya Saya", rakan anda tidak akan mempunyai pilihan untuk menyiarkan pada Garis Masa anda. Pertimbangkan untuk menetapkan pilihan ini kepada "Rakan" atau tetapan khusus untuk hanya orang tertentu yang dapat menghantar pada Garis Masa anda.