Bagaimana Mencari Nilai Bersih Syarikat Swasta

Sekiranya anda ingin membeli atau bekerjasama dengan syarikat, penting untuk mengetahui nilai bersih, yang menunjukkan kesihatan kewangan syarikat, baik atau buruk. Syarikat yang mempunyai banyak hutang dan tidak banyak aset mungkin tidak dapat dilindungi secara kewangan dan mungkin berisiko muflis. Nilai bersih tidak memberi gambaran keseluruhan kepada anda, tetapi mencari nilainya adalah langkah pertama untuk menentukan sama ada anda akan berniaga dengan syarikat swasta atau tidak.

Pengiraan Asas Nilai Bersih

Nilai bersih pada intinya adalah perbezaan antara aset dan liabiliti. Sekiranya syarikat mempunyai $ 500,000 aset dan $ 200,000 pinjaman, nilai bersih adalah $ 300,000 ($ 500,000 - $ 200,000 = $ 300,000). Walaupun ini adalah pernyataan yang benar, ia tidak menunjukkan nilai buku perniagaan yang sebenarnya, yang menjadi perhatian kebanyakan pelabur. Pengiraan nilai bersih ini adalah nilai buku yang nyata kerana semuanya adalah aset fizikal yang boleh dilikuidasi.

Nilai Buku Perniagaan

Keseluruhan nilai buku melebihi aset keras dan merangkumi perkara tidak ketara sebagai sebahagian daripada nilai bersih. Maklumat ini paling baik diperoleh dari kunci kira-kira yang disertakan dengan penyata cukai setiap tahun. Aset tidak ketara termasuk paten dan harta intelek lain, bahkan muhibah.

Apabila melihat kunci kira-kira, bahagian kiri yang menyenaraikan semua aset mengimbangi bahagian kanan yang menyenaraikan semua hutang. Kedua-duanya harus seimbang. Neraca menambah semua liabiliti dan ekuiti pemilik dan sama dengan aset.

Sebagai contoh, anggap syarikat mempunyai harta tanah $ 500,000, inventori $ 100,000 dan paten $ 20,000 dengan pinjaman $ 400,000. Nilai buku menambah aset ($ 500,000 + $ 100,000 + $ 20,000 = $ 620,000) dan mengurangkan liabiliti menjadi $ 220,000.

Penilaian Berbanding Nilai Bersih

Semasa membeli syarikat, pelabur jarang membelinya berdasarkan nilai bersih murni. Mereka melihat lebih dari sekadar aset dan liabiliti. Menilai syarikat melibatkan banyak faktor, termasuk usia syarikat, pertumbuhan sejarah dan trend industri.

Sebagai contoh, firma perakaunan sering dinilai dari 100 hingga 125 peratus daripada pendapatan tahunan mereka. Stesen minyak bernilai hanya 15 hingga 20 peratus daripada penjualan tahunan ditambah dengan inventori yang ada. Rujuk dengan CPA atau penasihat perniagaan jika anda mempertimbangkan untuk membeli syarikat untuk membantu anda menilai nilai dan harga pembelian.

Jalankan Laporan Dun & Bradstreet

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk bekerjasama atau membeli perniagaan swasta kecil, adalah bijak untuk menjalankan pemeriksaan kredit melalui Dun & Bradstreet untuk mengetahui usia syarikat, saiz dan kesihatan kewangannya sekarang. Terdapat kos untuk laporan tersebut, tetapi wang akan dibelanjakan dengan baik jika memberi tahu anda tentang kemungkinan masalah. Sebagai tambahan kepada maklumat awam, laporan tersebut juga harus mengesahkan setiap maklumat yang diberikan oleh perniagaan swasta mengenai kesihatan kewangannya.