Cara Merancang Pesta Perniagaan

Pesta perniagaan sesuai setiap kali anda mempunyai sesuatu untuk diraikan, sama ada hari jadi pekerja atau berita penjualan yang besar. Kerana ini adalah urusan perniagaan dan bukan pesta peribadi, anda harus mengambil beberapa langkah berjaga-jaga tambahan untuk memastikan bahawa anda mempunyai acara yang selamat dan profesional. Proses perancangan melibatkan beberapa langkah penting, tetapi jika anda merasa terharu dengan rancangan untuk perhimpunan besar, jangan takut untuk menyewa perancang pesta untuk membantu.

1

Mula merancang pesta perniagaan anda sekurang-kurangnya tiga atau empat bulan sebelumnya jika anda merancang shindig besar. Ini supaya anda mempunyai banyak pilihan untuk menempah dewan dan katering jika perlu. Minta satu atau dua pekerja kreatif anda untuk membantu anda dalam proses perancangan sekiranya mungkin.

2

Tetapkan tarikh untuk pesta bergantung pada ketersediaan "tetamu kehormat", sama ada mereka adalah pekerja anda atau pelanggan.

3

Tentukan tema untuk pesta perniagaan anda untuk menambahkan keseronokan pada acara tersebut. Hiasi tempat dengan gaya tema anda atau sewa penghias dalaman untuk melakukan ini dengan lebih profesional.

4

Pilih tempat untuk pesta perniagaan. Buat keputusan ini bergantung pada jumlah hadirin dan siapa yang anda rancangkan untuk menjemput ke acara tersebut. Sebagai contoh, jika ini hanya sekumpulan kecil pekerja anda untuk meraikan ulang tahun pekerja atau tahun yang berjaya, tempat yang sesuai adalah pejabat anda atau mungkin rumah anda. Untuk acara gala perniagaan, tempah dewan di kawasan anda.

5

Sewa katering untuk memasak dan menghidangkan makanan di acara tersebut (jika berkenaan). Sekiranya hanya untuk pekerja, ikuti tinjauan ringkas di pejabat anda untuk melihat jenis makanan apa yang lebih disukai setiap orang, seperti makanan Itali, Makanan Jiwa, makanan tradisional Amerika atau Asia.

6

Tentukan sama ada anda ingin menawarkan minuman keras di acara ini. Selidiki undang-undang minuman keras tempatan anda sebelum anda memesan minuman beralkohol untuk pesta perniagaan. Perniagaan anda boleh dipertanggungjawabkan sekiranya seseorang terluka akibat penyalahgunaan alkohol di pesta tersebut. Sewa bartender untuk menyajikan minuman sehingga anda meminta seseorang mengawasi para tamu dan memastikan bahawa anak di bawah umur tidak mendapat minuman — beberapa syarikat katering menggabungkan perkhidmatan ini dengan perkhidmatan makanan.

7

Pertimbangkan untuk menyewa hiburan untuk pesta perniagaan jika itu adalah acara berskala besar. Pilih hiburan yang sesuai untuk suasana perniagaan, seperti penyanyi, MC, atau pelawak - persetujui semua bahan terlebih dahulu.