Cara Memformat Cakera DVD Kosong pada Komputer HP

Kakitangan perniagaan kecil mungkin menggunakan DVD untuk pengedaran persembahan tetap atau untuk menukar projek antara pejabat. HP menyediakan pilihan pemformatan untuk kedua-dua senario ini. Memformat DVD kosong pada komputer HP merangkumi beberapa langkah mudah. Sebilangan kecil keputusan kecil mengenai format yang diperlukan oleh DVD perlu dibuat. Walau bagaimanapun, keseluruhan proses tidak boleh memakan masa lebih dari beberapa minit masa anda. DVD boleh diformat lebih awal dan disimpan untuk penggunaan segera. Pastikan jenis format yang anda pilih ditandai pada DVD sebelum dikembalikan ke simpanan.

1

Letakkan DVD kosong di dulang DVD dan tekan butang "I / O" pada muka pemacu DVD pada komputer desktop HP; luncurkan DVD kosong ke slot DVD / CD pada komputer riba HP atau mesin Netbook. Bergantung pada kebenaran pratetap anda, kotak dialog terbuka akan menanyakan apa yang anda mahu lakukan dengan DVD baru atau tidak ada yang baru muncul di skrin. Dalam kes terakhir, klik ikon papan kekunci "Windows" untuk mengakses menu Mula atau klik ikon "Mula", yang biasanya terletak di sudut kiri bawah halaman Desktop atau Laman utama mesin HP anda.

2

Klik dua kali huruf pemacu DVD RW. Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu pemacu DVD, cari huruf pemacu yang mempunyai "4.38GB percuma 4.38GB" yang disenaraikan di bawah huruf pemacu. Kotak dialog Burn to Disk muncul meminta judul cakera untuk DVD dan menyenaraikan tarikh hari itu di kotak kemasukan borang. Anda boleh meninggalkan tarikh sebagai tajuk, menghapus tarikh dengan mengklik padanya dan menambah tajuk anda sendiri, atau klik pada anak panah kanan atau kiri dan menambahkan tajuk anda sama ada sebelum atau selepas tarikh tersebut. Di kanan bawah kotak dialog terdapat butang Seterusnya dan Batal yang dapat diakses secara langsung setelah pilihan ditetapkan.

3

Klik anak panah ke bawah Tunjukkan Pilihan Pemformatan. Dua pilihan ditawarkan. Yang pertama memformat DVD supaya fail dapat ditambah dan dipadamkan oleh anda sesuka hati; DVD ini hanya dapat dibaca di komputer Windows menggunakan sistem operasi XP atau yang lebih baru. Pilihan kedua menghasilkan format yang boleh dimainkan semula pada kebanyakan sistem operasi komputer dan kebanyakan pemain DVD. Ia mesti dirakam dalam satu sesi kerana DVD akan dikunci dari rakaman masa depan.

4

Klik pada salah satu pilihan format dan pemacu DVD biasanya melakukan format dalam satu minit atau kurang dan cakera siap untuk dirakam.