Bagaimana Anda Menulis Bil Jualan?

Setiap kali anda menjual sesuatu yang bernilai, adalah idea yang baik untuk memberikan dokumentasi transaksi kepada pelanggan anda. Sekiranya anda adalah pembeli, adalah kepentingan terbaik anda untuk memiliki bukti bahawa barang itu kini menjadi milik anda. Bil penjualan adalah jenis dokumen bertulis yang telah digunakan selama berabad-abad untuk mencapai tujuan ini, menurut Nolo.com.

Fungsi

Bil penjualan berfungsi untuk menyediakan catatan bertulis mengenai terma dan keadaan penjualan dan memberi pembeli bukti bahawa pemilikan telah dipindahkan kepadanya. Semasa perniagaan anda membuat penjualan, bil penjualan berguna sebagai catatan untuk tujuan perakaunan dan cukai. Bil penjualan digunakan - dan kadang-kadang diperlukan oleh undang-undang negara - ketika perniagaan menjual kereta, kapal dan pelbagai harta lain seperti perkakas, komputer, elektronik dan perabot.

Maklumat asas

Tidak ada format tunggal untuk bil penjualan, tetapi perlu dinyatakan dengan jelas bahawa perniagaan anda memindahkan hak milik harta tanah kepada pembeli. Secara umum, item ditambah keterangan disertakan bersama dengan mengenal pasti maklumat seperti nombor siri produk. Nama perniagaan anda, harga, tarikh dan lokasi penjualan mesti ditulis pada bil penjualan. Anda mungkin perlu memasukkan nama pembeli. Bil penjualan perlu menyatakan apakah penjualan itu termasuk jaminan atau jika anda menjual barang tersebut "sebagaimana adanya"

Prosedur

Anda boleh menulis bil penjualan dengan tangan. Namun, apabila anda menjalankan perniagaan dan menyediakan bil penjualan secara berkala, menggunakan borang yang dicetak akan menjimatkan masa. Bil penjualan tujuan umum boleh didapati di kedai bekalan pejabat. Sebagai alternatif, anda boleh menemui templat bil penjualan dalam talian dan biasanya mencetaknya secara percuma. Bil penjualan harus dibuat pada saat penjualan dan diberikan kepada pelanggan setelah pembayaran diterima. Sebagai penjual, anda mesti menandatangani bil penjualan. Untuk barang kecil, pelanggan anda mungkin tidak perlu menandatangani, tetapi mungkin melakukan transaksi besar seperti memindahkan hak milik kereta. Beri pembeli salinan bil penjualan yang lengkap dan simpan salinan lain untuk rekod anda.

Pertimbangan

Beberapa pertukaran hak milik, seperti menjual kereta atau kapal, diatur oleh agensi negara. Biasanya, penjualan ini melibatkan harta tanah yang memerlukan hak milik. Di beberapa negeri, judul itu sendiri berfungsi sebagai bil penjualan. Pada yang lain, dokumen berasingan diperlukan. Negeri-negeri mungkin memerlukan bil penjualan memenuhi kriteria tertentu, jadi anda harus meminta perlesenan jabatan negeri yang sesuai untuk jenis harta tanah yang terlibat. Anda juga mungkin perlu mempunyai tanda tangan anda sebagai penjual yang disahkan. Semasa anda menjual kereta, van dan kenderaan bermotor yang lain, jarak tempuh dan keterangan mengenai keadaan atau sejarah kenderaan harus ditulis pada bil penjualan. Di beberapa negeri ini adalah wajib.