Mengapa Perniagaan Saya Tidak Muncul di Peta Google?

Menurut kajian tahun 2013 oleh Oxford Internet Institute, Google adalah laman web paling popular di dunia. Untuk perniagaan, aplikasi peta Google, Peta Google, adalah cara yang berharga untuk menjangkau pelanggan yang mencari perniagaan serupa. Sekiranya syarikat anda tidak muncul di Peta Google, masalahnya biasanya dapat diperbaiki; dengan mengambil langkah menambahkan senarai untuk perniagaan anda, anda dapat berhubung dengan pelanggan yang ada dan meningkatkan penglihatan di antara bakal pelanggan

Menambah Penyenaraian Tempat Google

Cara termudah untuk menjadikan perniagaan anda muncul di Peta Google adalah dengan membuat penyenaraian di Google Places. Tempat Google adalah perkhidmatan yang membantu syarikat anda muncul di Peta Google, hasil carian Google dan Google Plus. Menurut Google, syarikat yang mempunyai penyenaraian Tempat Google lebih cenderung muncul ketika pengguna mencari perniagaan serupa. Untuk menambahkan senarai, anda perlu log masuk ke akaun Google anda, kunjungi bahagian "Tambahkan Penyenaraian" di Tempat Google (lihat Sumber di bawah) dan masukkan nombor telefon syarikat anda. Untuk memudahkan pekerja mengemas kini senarai anda pada masa akan datang, Google mengesyorkan agar anda menggunakan alamat e-mel perniagaan dan bukannya akaun peribadi.

Menuntut Penyenaraian Perniagaan Anda

Semasa anda cuba menambahkan senarai untuk syarikat anda, anda mungkin mendapati bahawa Google sudah mempunyai maklumat mengenai perniagaan anda. Sebagai alternatif, pengguna lain mungkin telah menggantung penyenaraian syarikat anda; sekiranya demikian, ia akan berhenti muncul di Peta Google. Dalam kedua-dua kes, anda boleh mengambil alih dan meningkatkan keterlihatan dengan menuntut penyenaraian tersebut. Untuk melakukannya, log masuk ke akaun anda, masukkan nombor hubungan syarikat anda dan edit maklumat penyenaraian anda jika diperlukan. Pada ketika itu, anda perlu mengesahkan penyenaraian anda untuk mengesahkan bahawa anda adalah pemiliknya. Google membolehkan anda meminta kod pengesahan melalui pesanan teks ke telefon perniagaan anda atau melalui pos biasa ke alamat perniagaan anda. Setelah anda menerima kod, anda boleh memasukkannya di laman web untuk menyelesaikan proses tuntutan.

Menambah Butiran Perniagaan yang Berkaitan

Semasa pengguna mencari jenis perniagaan tertentu, Google menggunakan maklumat dalam senarai Tempat Google anda untuk membantu mereka mencari hasil yang relevan. Sekiranya butiran syarikat anda tidak lengkap, Google tidak akan tahu bagaimana mengkategorikannya, yang boleh memberi kesan negatif kepada keterlihatan anda. Untuk mengedit senarai anda, log masuk ke akaun anda dan klik pautan "Edit". Isi sebanyak mungkin bidang, dengan memberi perhatian khusus pada bahagian "Kategori". Kategori yang tepat dan tepat akan membantu syarikat anda muncul dalam carian yang berkaitan.

Menunggu Pengesahan

Walaupun proses penyuntingan untuk penyenaraian Tempat Google cepat dan efisien, memerlukan waktu untuk perubahan tersebut muncul di Peta Google. Menurut Google, proses pengesahan sahaja boleh memakan masa hingga dua minggu. Setelah anda mengesahkan akaun anda, mungkin memerlukan masa tambahan bagi syarikat anda untuk mula muncul dalam hasil carian. Pada ketika itu, syarikat anda akan mula muncul di hasil Peta Google, sehingga pengguna dapat mencari petunjuk dan mencari maklumat tambahan pada daftar Tempat Anda.