Contoh Matlamat Pekerjaan

Perancangan dan pengembangan kerjaya membolehkan orang memilih kerjaya, membuat peralihan antara kerjaya dan mengembangkan kemahiran dan pengetahuan profesional dan teknikal mereka. Dengan menganalisis keperibadian, bakat dan cita-cita anda, anda dapat memulakan proses mengembangkan pengembangan kerjaya dan menetapkan tujuan pekerjaan untuk kerjaya yang menguntungkan. Menetapkan matlamat pekerjaan biasanya melibatkan menentukan jenis kemahiran dan pengetahuan yang akan dikembangkan, menetapkan objektif kewangan atau gaji, mengenal pasti keperluan untuk kestabilan dan mengembangkan visi untuk jenis pengalaman baru yang diinginkan.

Khusus

Tujuan pekerjaan biasanya menggambarkan bidang-bidang tertentu yang ingin anda capai. Dengan menggunakan sumber yang berkaitan dengan organisasi industri, anda boleh mendapatkan kursus latihan atau pendidikan khusus untuk menyelesaikan dan ujian pensijilan yang akan diambil. Sebagai contoh, sebagai pengurus projek anda boleh menggunakan laman web Institut Pengurusan Projek untuk memohon kelayakan Profesional Pengurusan Projek untuk menunjukkan kepakaran dan pengetahuan anda dalam proses pengurusan projek.

Boleh diukur

Matlamat pekerjaan yang dapat diukur menggambarkan hasil perkembangan kerjaya yang diinginkan. Contohnya, dengan menggunakan metrik operasi seperti penjualan yang ditutup, kadar kepuasan pelanggan atau penjimatan kos, anda dapat mengesan dan memantau kemajuan anda dalam mencapai matlamat peribadi dan profesional. Maklum balas, seperti penilaian mengenai kualiti kepemimpinan dari rakan sekerja, pengurus dan pelanggan, akan membolehkan anda menganalisis kejayaan anda dan menyesuaikan jalan pengembangan kerjaya anda bergantung pada hasilnya. Dengan menggunakan alat penilaian seperti yang disenaraikan di laman web Pusat Kerjaya Sehenti, anda boleh menggunakan dan mentafsirkan soal selidik untuk membimbing perkembangan kerjaya anda.

Dapat dicapai dan Realistik

Matlamat pekerjaan mesti dicapai. Dengan menetapkan tujuan utama yang realistik, seperti menulis artikel untuk majalah, mencari pekerjaan di negara lain, mendapatkan promosi yang merangkumi tugas pengurusan atau meningkatkan gaji tahunan setiap tahun, anda menetapkan arah yang jelas. Sekiranya matlamat pekerjaan tidak dapat dicapai kerana keadaan di luar kawalan anda, anda mungkin akan putus asa dan meninggalkan perkembangan kerjaya.

Masa Terhad

Sebagai profesional perniagaan yang berjaya, anda menentukan fasa untuk kerjaya pilihan anda. Sebagai contoh, anda boleh bertanya kepada pengurus anda mengenai tanggungjawab pekerjaan yang berkaitan dengan kedudukan peringkat kemasukan setelah dua tahun dan dalam lima tahun, untuk menetapkan jangkaan dan secara berkala mengkaji kemajuan. Ulasan biasanya berlaku setiap tahun. Dengan menetapkan objektif untuk jangka waktu yang ditentukan, anda dapat menetapkan tujuan yang terkait dengan kenaikan gaji, promosi dan peningkatan tanggungjawab yang sesuai dengan kemampuan, pengetahuan dan kepakaran anda. Sebagai contoh, sebagai wakil perkhidmatan pelanggan, anda boleh menetapkan matlamat pekerjaan untuk menguruskan wakil lain setelah lima tahun.