Analisis SWOT untuk Runcit

Syarikat runcit, seperti perniagaan lain, sering menggunakan analisis SWOT (kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman) untuk menilai perniagaan mereka. Analisis SWOT untuk runcit adalah gambaran terperinci mengenai kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman peruncit berbanding pesaing utama di pasaran. Kekuatan dan kelemahan dianggap faktor dalaman, di mana peruncit mempunyai lebih banyak kawalan. Peluang dan ancaman adalah faktor luaran, iaitu situasi positif dan negatif yang selalu dihadapi oleh peruncit.

Mengenal dan Menyenaraikan Kekuatan

Langkah pertama dalam melakukan analisis SWOT untuk syarikat runcit memerlukan mengenal pasti kekuatan. Salah satu kekuatan yang mungkin ada ialah sokongan kewangan peruncit jika mempunyai banyak modal dan akses kepada pinjaman bank. Kekuatan lain mungkin harga borong peruncit lebih murah. Selain itu, syarikat mungkin menawarkan produk yang unik berbanding peruncit lain.

Contohnya, kedai pakaian boleh menjual pakaian berkualiti tinggi tetapi sedikit rosak dengan harga yang rendah. Apa pun keadaannya, peruncit harus membuat senarai semua kelebihannya berbanding pesaing utama.

Kenal pasti Kelemahan yang Terlihat

Syarikat runcit harus mengenal pasti kelemahannya yang paling ketara dalam analisis SWOT. Melalui penyelidikan pasaran, peruncit dapat memeriksa sama ada ia mempunyai imej jenama yang lemah berbanding pesaing utama atau kekurangan identiti di pasaran. Sebagai contoh, kedai mungkin menjual jenama murah dan mahal, jadi ia tidak mempunyai tempat yang pasti dalam pemikiran pengguna. Pada dasarnya, penjualan kedai ke semua segmen pasaran mungkin tidak mempunyai kelebihan daya saing yang membezakannya daripada peruncit lain.

Cari Peluang

Langkah lain dalam analisis SWOT runcit adalah mengenal pasti peluang utama di pasar, sering melalui tinjauan terhadap tenaga penjualan syarikat dan penyelidikan pasaran. Peluang boleh merangkumi keperluan pengguna yang tidak dipenuhi. Sebagai contoh, sebuah syarikat reka bentuk web kecil mungkin melihat peluang untuk menambahkan perkhidmatan perundingan, jika ia mengenal pasti pelanggan yang menginginkannya ketika melakukan penyelidikan pemasaran. Atau syarikat runcit boleh mengenal pasti peluang untuk membeli peruncit yang lebih kecil untuk meningkatkan bahagian pasaran melalui analisis SWOT.

Tentukan Ancaman Potensi

Peruncit dapat mengenal pasti ancaman tertentu melalui analisis SWOT. Ancaman boleh merangkumi penurunan permintaan pengguna, kemelesetan, perang harga di kalangan pesaing utama atau bahkan peningkatan persaingan. Bahkan perubahan tabiat membeli-belah boleh menjadi ancaman besar bagi peruncit.

Sebagai contoh, ketika orang mula berhijrah ke pinggir bandar pada tahun 1950-an dan 1960-an, peruncit pusat bandar, yang mewakili cara tradisional membeli-belah, terjejas. Kini, populariti membeli-belah dalam talian yang semakin meningkat merupakan ancaman berterusan bagi peruncit batu bata.

Analisis SWOT untuk Membuat Keputusan yang Lebih Baik

Peruncit tidak seharusnya hanya mengenal pasti kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman mereka; mereka juga mesti menggunakan analisis ini untuk mengembangkan strategi pemasaran yang berkesan. Ini dapat dicapai dengan memadankan pemboleh ubah dalaman, seperti kekuatan, dengan pemboleh ubah luaran, seperti peluang. Sebagai contoh, pemilik rangkaian kedai hadiah mungkin mempunyai pasukan pemasaran yang mahir berteknologi - kekuatan - jadi dia dapat melihat peluang untuk meningkatkan penjualan dan keuntungan melalui kempen media sosial melalui Internet yang dapat dipelopori oleh pasukan pemasaran.

Analisis SWOT juga dapat diintegrasikan ke dalam amalan pengambilan peruncit. Meminta prospek pengurus yang berpotensi untuk menyelesaikan SWOT mengenai perniagaan atau pesaing sebagai sebahagian daripada proses pemeriksaan dapat mendedahkan maklumat yang berguna dan mengenal pasti calon dengan kemahiran analitik untuk meningkatkan garis bawah syarikat.