Bagaimana Suhu Mempengaruhi Prestasi Komponen Komputer?

Komputer harus disimpan dalam lingkungan tertentu untuk berfungsi dengan cekap. Keadaan seperti panas, sejuk, habuk dan kelembapan berlebihan semuanya boleh merosakkan dan mengurangkan prestasi komputer. Suhu luaran dan dalaman terutama menyebabkan turun naik prestasi, walaupun komputer lebih terdedah kepada panas daripada sejuk.

Terlalu panas

Komputer riba dan desktop terdedah kepada kepanasan. Komponen elektronik beroperasi pada arus tertentu yang disebabkan oleh voltan rendah. Sensitiviti komponen bermaksud bahawa turun naik voltan kecil juga berbahaya. Haba yang berlebihan menurunkan daya tahan elektrik objek, oleh itu meningkatkan arus. Di samping itu, kelembapan adalah akibat daripada terlalu panas. Komponen boleh dimatikan apabila terlalu panas dan sensor suhu papan induk mengarahkan perkakasan seperti cakera keras dan pemproses untuk melambatkan.

Suhu Sejuk

Suhu sejuk tidak begitu berbahaya bagi komputer seperti terlalu panas, tetapi masalah masih boleh berlaku. Sekiranya komputer menjadi terlalu sejuk ketika dibiarkan dimatikan, komponennya boleh rosak semasa boot kerana elektrik memanaskan litar. Semasa elektrik bergerak melalui litar, ia memanas dengan cepat dan menyebabkan masalah itu mengembang. Pengembangan yang cepat, apabila hampir dengan jirim yang berukuran sama, ia memutarbelitkannya. Ini boleh membengkokkan atau mematahkan komponen. Oleh itu, anda harus membiarkan komputer yang sebelumnya disimpan dalam suhu sejuk panas ke suhu bilik sebelum menghidupkannya. Paparan komputer riba sangat terdedah kepada cuaca sejuk; mereka mempunyai kristal cair yang boleh membeku. Oleh itu, komputer riba perlu berada pada atau hampir dengan suhu bilik sebelum menghidupkan.

Suhu operasi yang sesuai

Suhu operasi ideal persekitaran komputer berkisar antara 50 darjah F hingga 82 darjah, walaupun harus sedekat mungkin dengan suhu bilik, 72 darjah. Komputer riba harus beroperasi antara 50 hingga 95 darjah. Sekiranya ruangan terlalu panas, udara sejuk tidak dapat memasuki komputer dan menjaga suhu agar tidak terlalu tinggi. Di bilik sejuk, kelembapan boleh menyebabkan pemeluwapan dalaman; kerosakan air yang mengalirkan komponen elektrik.

Faktor Lain

Kelembapan berlebihan atau udara kering boleh membesar-besarkan kesan suhu yang melampau pada komponen komputer. Contohnya, udara kering menyebabkan elektrik statik bertambah. Ditambah dengan kekonduksian yang meningkat dari panas, ini boleh menyebabkan pelepasan yang salah. Sebaliknya, kawasan sejuk dan lembap mewujudkan pemeluwapan dan air, yang boleh membuat litar pintas.